Tanec na kamionu i nocování na jevišti letos nabídne divadlo v Táboře

14. leden 2018

Táborské Divadlo Oskara Nedbala mělo loni největší počet návštěvníků od roku 1989. Zavítalo do něj bezmála 60 tisíc diváků. To se projevuje i na ekonomice provozu. Peníze vybrané na vstupném pokryjí polovinu nákladů, celorepublikový průměr je prý kolem třiceti procent.

„Samozřejmě se to odráží od toho, že nasazujeme i větší počet představení, nicméně si myslím, že hlavním důvodem toho, proč diváci chodí čím dál více, je pečlivě sestavovaná dramaturgie,“ komentuje ředitelka divadla Linda Rybáková.

Scéna, která loni oslavila 130 let, funguje jako stagiona, to znamená, že nemá vlastní herecký ani hudební soubor. Nabízí proto představení z jiných divadel nebo agentur.

Loni táborské divadlo uvedlo 210 představení. „Hlavní devízou je ta pestrost, kterou můžeme divákům nabídnout. My si můžeme dovolit přivézt jakýkoli soubor z České republiky, představit jakoukoli věc. To je pro mě zásadní,“ zdůrazňuje ředitelka.

Diváci tak podle ní mohou v Táboře vidět hru, za kterou by se sami nikdy nevydali. „To jsou třeba ty scény oblastní. Myslím si, že spousta lidí je zvyklá jezdit na divadlo do Prahy, ale málokoho by asi napadlo dojet se podívat třeba do Mladé Boleslavi nebo Olomouce. My jim nabízíme tituly z celých Čech a celé Moravy, a to je, myslím, velmi atraktivní,“ říká.

Diváci mají na výběr ze sedmi předplatitelských řad. Jedna z nich je věnována dětem. A právě na ně myslí dramaturgové i v letošním doprovodném programu.

Pro nejmenší návštěvníky připravili na svátek dětí Nocování v divadle. „Je to akce veřejná určená rodičům s dětmi. Dětem zahrajeme představení, následně dostanou na dobrou noc kakao a přespí v divadelních prostorách se zaměstnanci a rodiči,“ zve mluvčí divadla Veronika Buriánková. Nocležníci budou spát na dvou jevištích, přestože jsou poměrně velká, kapacita bude omezená. Zájemci o nocování v divadle by si měli místo včas rezervovat.

Jednou z velmi očekávaných událostí bude opět festival Tanec Praha, který se do Tábora už poněkolikáté vrátí na začátku června. Ředitelka Linda Rybáková se nejvíc těší na outdoorové taneční představení Origami. „Představení se odehrává na obrovském kamionu, je to něco mezi novým cirkusem a tancem, takže pro diváky i velmi atraktivní na pohled,“ říká. Představení se uskuteční ve sportovně relaxačním areálu Komora.

Diváky letos čekají i zahraniční divadla. „Bude to petrohradské divadlo, které přiveze balet Romeo a Julie a potom překrásné novocirkusové představení z Bratislavy,“ doplňuje Linda Rybáková.

Divadlo Oskara Nedbala bude letos reflektovat i takzvaný Osmičkový rok. Projekt, který různými formami připomene zlomové události československých dějin, vyvrcholí koncertem Smetanovy symfonie Má vlast v podání Jihočeské filharmonie.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio