Temelínské události

20. únor 2003

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín včera vpodvečer dokončil předposlední etapu spouštění s výkonem reaktoru do 75 procent. Tato část zkoušek trvala 13 dní. ČTK to řekl Václav Brom z tiskového oddělení elektrárny.

"Nyní elektrárna připravuje hodnocení, které spolu s žádostí o přechod do etapy s plným výkonem reaktoru předá Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost v nejbližších dnech," dodal. Poslední dynamickou zkoušku, při které elektrárna sleduje chování přístrojů za extrémních podmínek, zvládl druhý blok v noci na dnešek. Pro závěrečné testy snížili technici výkon reaktoru z původních 75 procent na dvě procenta a odpojili turbogenerátor z rozvodné sítě. Výkon zvýší opět ve čtvrtek, kdy by měl blok znovu začít dodávat elektřinu. Energetické spouštění druhého bloku provázely v začátcích problémy s rotorem turbogenerátoru, který musela dodavatelská firma dokonce dvakrát vyměňovat. Od listopadu, kdy zahájil etapu s výkonem reaktoru do 55 procent, pracuje blok víceméně bez problémů. Od začátku roku vyrobil přes 400.000 megawatthodin elektřiny. V prvním bloku elektrárny pokračuje plánovaná revize zařízení spojená s výměnou čtvrtiny paliva v reaktoru.

Dalších 16 tun nízkoaktivního odpadu ve středu odvezli z Jaderné elektrárny Temelín na úložiště v areálu Jaderné elektrárny Dukovany. Je to v pořadí již druhý transport tohoto materiálu, první se uskutečnil vloni v říjnu, řekl ČTK Václav Brom z tiskového oddělení elektrárny. Tekutina se do Dukovan převážela po silnici v 70 dvousetlitrových sudech, které byly umístěny ve dvou kontejnerech. Tento odpad produkují neustále oba bloky elektrárny a automaticky se zalévá do asfaltu. Podle Broma je klasifikován 7. třídou nebezpečnosti, pro kterou platí stejná pravidla převozu jako například pro pohonné hmoty, chemikálie či technické plyny. Elektrárna proto nemusela o povolení k převozu žádat Státní úřad pro jadernou bezpečnost, ale pouze jej informovala. Úložiště v Dukovanech slouží pro obě jaderné elektrárny. Spravuje jej Správa úložišť radioaktivních odpadů. Z Temelína se tam bude svážet odpad několikrát ročně. Pravidelnost se nastaví zhruba za dva roky, až Temelín uvede svůj druhý blok do plného provozu, uvedl Brom.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio