Téměř 30 jihočeských obcí je o víkendu odříznuto od světa

20. říjen 2016

Do Dešné na Jindřichohradecku a dalších téměř třiceti obcí v Jihočeském kraji se o víkendu autobusem ani vlakem nedostanete. Zjistili to datoví novináři Českého rozhlasu.

Většinou se jedná o vesnice s několika desítkami obyvatel. Autobus ale o víkendu nezajíždí ani Dešné, která leží na pomezí Jihočeského a Jihomoravského kraje, Vysočiny a Rakouska a žije v ní víc než 600 lidí.

„Lidé už si zvykli na to, že jsme tady odříznutí od světa, že nic nejezdí,“ říká obyvatelka Miroslava. Potvrzuje to i Jindřich Čech. „Já mám auto a autobusem ani nejezdím,“ dodává.

Nedostatek autobusových spojů v Dešné řeší tím, že obec provozuje vlastní mikrobus. Ten jezdí po okolních obcích a do Dačic dvakrát týdně. „Když to kdysi začínalo, tak ten mikrobus jezdil plný, teď jsou tam tak dva cestující. Řekl bych, že průměr bude méně než dva,“ popisuje starosta Alois Adam.

Lidé si na nedostatek autobusových spojů na obecním úřadě nestěžují. Proto vedení obce také nemá potřebu po Jihočeském kraji nějaké další spoje požadovat. A právě to by byl jediný způsob, jak nových linek dosáhnout. „Co se týká obce Dešná, o žádném požadavku v současné době nevím,“ potvrzuje radní pro dopravu Antonín Krák.

V Dešné už si lidé na nedostatek autobusových spojů zvykli. Spíše než nové linky by tady uvítali opravené silnice, a to nejen do vnitrozemí, ale také do Rakouska.

Čtěte také

autor: hoch
Spustit audio