Teplé počasí a turistický ruch zvyšují spotřebu pitné vody

20. červenec 2017

Spotřeba pitné vody v létě vzrůstá. V celých jižních Čechách může být až o dvě desítky procent vyšší než zimě. Existují ale i oblasti, kde se odběr vody v létě zvyšuje několikanásobně. Příkladem takového extrému je rekreační oblast kolem přehradní nádrže Lipno.

Úpravna vody ve Vyšším Brodě a vodní zdroje v Lipně nad Vltavou a Frymburku nyní pracují na plný výkon. Ředitel a předseda představenstva Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ ujišťuje, že větší spotřeba pitné vody nijak její dodávky neomezí.

„Vodárenská soustava jižní Čechy je zásobená především z vodárenské nádrže Římov, která má dostatečnou kapacitu. V současné době má necelých 28 milionů kubíků, spotřeba v jižních Čechách je kolem 16 milionů ročně, takže to je dostatečné. Zažili jsme to již v minulých letech, kdy bylo sucho, a byli jsme schopni plně pokrýt i zvýšenou potřebu měst a obcí,“ dodal.

V zimě je například minimální měsíční spotřeba obce Lipno nad Vltavou kolem pěti tisíc kubíků, v létě se podle technického ředitele společnosti ČEVAK Jiřího Lipolda zvýší až čtyřnásobně.

Lidé se ale nemusí bát, že by vodovodní kohoutky vyschly. Vodohospodáři monitorují lokální zdroje pitné vody i v ostatních provozovaných lokalitách na jihu Čech. V případě nutnosti budou zavážet i pitnou vodu do vodojemů cisternami.

Bez větších obav můžou být obyvatelé měst a obcí, kteří jsou napojeni na Vodárenskou soustavu Jižní Čechy.

Spustit audio