Teplý podzim pokračuje, v jižních Čechách padlo sedm teplotních rekordů

16. říjen 2017

V neděli na jihu Čech padaly teplotní rekordy. Na sedmi místech, kde se teploty pravidelně sledují alespoň 20 let, byly překonány dosavadní nejvyšší naměřené hodnoty. Nejtepleji bylo na Prachaticku ve Volarech, kde bylo 23,8 stupně Celsia.

Rekord mají také například v Byňově u Nových Hradů, kde v neděli meteorologové naměřili 22,9 stupně. Dosavadní rekord byl z roku 2000, teplota 20,6 stupně.

Ze stejného roku pochází rekord, který v neděli padl v Černé v Pošumaví - tehdy tam bylo 21,1 stupně, v neděli 21,5 stupně. V Lenoře dosáhla v neděli teplota 23,1 stupně, o jednu desetinu více než při dosavadní rekordu z roku 1988.

„Ve Volarech, kde bylo v neděli nejtepleji, byla asi největší teplota v Čechách, nenašel jsem vyšší. Z velkých měst je zajímavý ještě třeba Jindřichův Hradec, kde byl vyrovnán teplotní rekord z roku 1967, což bylo 21,9 stupně,“ uvedl Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

„Velké teplo bylo také v Pohoří na Šumavě v Novohradských horách, a to 23,3 stupně. Na Jezerní slati, stanici Kvilda-Perla, bylo ráno minus 3,2 stupně a maximální teplota 22,2 stupně,“ doplnil Jaroslav Hintermüller s tím, že i v pondělí by mohly některé rekordy v kraji padnout.

V tomto týdnu bude podle něj více nízké oblačnosti, větší změna nastane během pátku 20. října. „To pěkné babí léto bude ještě pokračovat, i když místy se nízká oblačnost nerozpustí. Ale hlavně na Šumavě a v Novohradských horách bude až do pátku hezky,“ řekl meteorolog.

V pondělí bude v Jihočeském kraji většinou jasno, jen ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty mají dosáhnout 19 až 22 stupňů Celsia, na horách v tisíci metrech bude kolem 19 stupňů.

zdroj: ČTK
Spustit audio