Tisíce řidičáků musí vyměnit i na Prachaticku, týká se to dokladů z roku 2007

23. únor 2017

Statistiky ministerstva dopravy o počtu řidičů, kteří si letos mají vyměnit řidičské oprávnění, nesouhlasí na Prachaticku se skutečností. Referentky městského úřadu tu za celý rok vymění zhruba o dva tisíce průkazů víc, než oznámilo ministerstvo. Nápor žadatelů přesto zatím zvládají.

Josefa Šanderu ze Svojnic upozornili na platnost řidičského oprávnění policisté. „Včera mě zastavila hlídka. Vzali si ode mě doklady, obešli auto, a když mi vraceli doklady, tak se ptali, jestli vím, že mi 9. března končí řidičák. Tak jsem řekl, že ne, a vyrazil jsem na výměnu,“ vyprávěl.

Vyřizování na úřadě se zatím obejde bez front. Referentky prachatického registru řidičů dlouhé čekání žadatelů nedopustily. „Troufnu říct, že za pět minut je jeden klient odbaven,“ uvedla Ludmila Balčíková.

Ministerstvo dopravy uvádí, že na registru v Prachaticích by letos měli vyměnit 3086 řidičských oprávnění. To ale nesouhlasí se skutečností. „Kde a jakým způsobem získalo ministerstvo dopravy zmiňovaný počet, nemáme tušení. Skutečný údaj je 5002 dokladů, které byly vydány v roce 2007 s omezenou platností na deset let. Právě všechny tyto doklady musí být vyměněny v letošním roce,“ řekla Ludmila Balčíková.

Na rozdílné údaje reagoval mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold: „Vždycky je to přesnější než ta centrální statistika. A dva tisíce není zase tolik, naše dostupná čísla jsou teď taková.“

Přenos dat ale podle referentek nemůže váznout, protože registr řidičů je propojený on-line s ministerstvem.

autor: Václav Malina
Spustit audio