Třeboňsko bylo velkým centrem chovu prasat, změnilo to vyhlášení rezervace

23. březen 2017

Ochranáři si letos připomínají 40 let od vzniku biosférické rezervace Třeboňsko. Díky ní se krajina rybníků stala cennější pro rostliny a živočichy, kteří v ní žijí. I nadále zůstává jejich domovem a zároveň je atraktivním místem pro rekreaci.

„Vyhlášení biosférické rezervace přispělo k tomu, že se Třeboňsko začalo vnímat jako krajina, kde by neměl převládat rozvoj průmyslu a intenzivního zemědělství, ale spíš by se mělo využívat k oddychovým aktivitám, rekreaci, lázeňství. Snad přispělo i k tomu, že se zastavil obrovský rozvoj těžby štěrkopísku, který tu krajinu devastoval,“ vysvětluje ředitel jihočeské pobočky Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Bureš.

Od vyhlášení rezervace byl už jen malý krůček ke vzniku Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, který významně ovlivnil budoucnost této oblasti. „Víme třeba, že byly plánované stavby typu regulace řeky a výstavba velkého dřevozpracujícího průmyslu. To všechno se nakonec nerealizovalo. Třeboňsko bylo kdysi známo jako velké centrum chovu prasat, přičemž nebyla vyřešena koncovka odpadů, takže se plošně do přírody vyvážela prasečí kejda a docházelo k likvidaci mnoha druhů rostlin, celých společenstev na loukách a podobně,“ vypráví Jiří Bureš.

To se díky stanovené ochraně přírody zastavilo. A v krajině to podle Jiřího Bureše bylo postupně vidět. „Když se dneska podíváme na některé pozemky, tak se vrací kvetoucí rostliny, vrací se pohled na rozkvetlé pestrobarevné louky. Dnes máme také několik území krásných rašelinišť, kde se obnovují některé procesy a vrací se některé druhy. Zpět je mnoho druhů vodních ptáků a takovým pěkným příkladem návratu do přírody je orel mořský,“ dodává.

Stejné výročí, tedy 40 let své existence, oslaví za dva roky i Chráněná krajinná oblast Třeboňsko. Ta na ploše 700 kilometrů čtverečních vznikla v roce 1979.

Spustit audio