Třeboňští rybáři se při prvním jarním výlovu brodí mezi ledovými krami

21. březen 2018

Dobývání ledového království připomíná jarní výlov Opatovického rybníka na Třeboňsku. Ve velmi chladném počasí není jednoduché dostat ryby do sítí, kvůli námraze jsou problémy i s technikou.

„Pěšáci, nadržte, hajní rozdejte!“ hlásí standartní povel při výlovu vedoucí střediska Rožmberk Stanislav Vestfál.

Průběh výlovu ale standartní rozhodně není. „Musíme dávat pozor, abychom to někde neroztrhli, protože led rozřízne sítě hned,“ popisuje Stanislav Vestfál.

Pešáci pomalu našlapují, jde to opravdu těžko, protože jsou nejen v blátě, ale musí prorážet zasněžený led. „Samozřejmě ti chlapi vydávají dvojnásobnou sílu, začne jim to klouzat. Mají nás táhnout a ještě se musí udržet, aby tam nepopadali. Když pak začne pofukovat, tak je každému zima jak malému psovi,“ připomíná vedoucí střediska.

Zatímco se část party snaží dostat úlovek ke břehu, další rybáři zahřívají horkovzdušnou pistolí nakladač, který zamrznul.

Pak už se ryba takzvaně vaří, tedy je nahuštěná v síti a mrská sebou. „Voda se vaří, ale je to málo,“ říká Stanislav Vestfál.

„Ryba se chová trochu jinak v tomhle počasí. Je vesměs pomalejší v pohybu, cpe se ke dnu, kde je voda teplejší, snaží se prostě utéct při zátahu spodem,“ doplňuje baštýř František Leština.

Opatovický rybník při jarním výlovu vydá 800 metráků kapra a 200 metráků ostatních druhů ryb.

Spustit audio