Tři týdny budou žít v totalitě. Jihočeští studenti vymysleli hru Velký Bratr

20. únor 2017

Několik stovek mladých lidí pozná, jaké to je žít v totalitě. V sobotu odstartovala třítýdenní hra s názvem Velký Bratr. Pro hráče ji připravila skupina studentů, kteří se sdružují kolem projektu StopTime v Jindřichově Hradci.

Vše se odehrává ve fiktivní zemi Blahónii. Její obyvatelé se probouzejí do ponurého dne, vše je šedivé, nábytek pokrývají pavučiny. Stačí si ale dát kostku cukru a svět kolem zalije slunce a naplní barvy.

Tak uvádí trailer hráče do hry Velký Bratr. Autoři ji vytvořili na motivy románu 1984 George Orwella. „Hráči jsou rozdělení na dvě frakce. Jedna je strana, která ovládá celou zemi a vládne tam takzvaný Velký Bratr. Druhá je odboj vedený Šedým lišákem a ten se zase snaží svrhnout stranu. Cílem hry je pro jednotlivé hráče přežít a celkovým cílem je, aby vyhrála ta frakce, za kterou hrají,“ vysvětluje autor hry Tom Kocmi.

Život v Blahónii má svá pravidla a zákony, kterými se hráči musí řídit. Patří mezi ně například povinná rozcvička. „Nejdůležitější a nejviditelnější jsou pak zákony týkající se barvy oblečení. Máme zákaz nosit čtyři a více barev, k tomu každý den strana určuje barvu dne a hráči musí mít kus oblečení této barvy,“ doplňuje.

Z původní zábavy se na konci hráči dočkají udávání, cenzury i paranoi. Potvrzuje to gymnazista Adam, který se hry Velký Bratr zúčastnil už v loňském roce. „Nikdy nevíte, kdo na vás může vyskočit, takže my jsme se drželi vždycky ve skupince minimálně tří lidí, abychom měli imunitu, aby nás nikdo nemohl zabít. Vážně to takhle funguje, ta atmosféra tam je,“ popisuje.

Hra tak účastníkům realisticky nastíní pocit z totality. Zároveň chtějí autoři upozornit na to, že demokracie není samozřejmostí a s informacemi je možné manipulovat. „Chceme hodně upozornit na úpravu informací, falešné zprávy, různé propagandistické zprávy. Jmenoval bych třeba loňské americké volby, kde falešné a poplašné zprávy měly velký vliv na výsledek,“ dodává Tom Kocmi.

Hru Velký Bratr budou hrají mladí lidé ve věku od 15 do 35 let nejen v Jindřichově Hradci, ale také v Českých Budějovicích, Praze nebo Plzni. Hra potrvá tři týdny.

autor: hoch
Spustit audio