U Blatné utratili 6500 kachen. Ptačí chřipka se do velkochovu dostala zřejmě ve slámě

26. leden 2017

Veterináři potvrdili ptačí chřipku poprvé v komerčním chovu. V kachní farmě společnosti Blatenská ryba u Blatné na Strakonicku utratili ve čtvrtek odpoledne 6500 ptáků. Na místě byli i hasiči a policisté.

Podle ředitele Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj Františka Kouby se virus dostal do uzavřeného chovu v kontaminované slámě. „Tady byla asi určitým způsobem porušena ochrana. Je to zřejmě podestýlkou. Když sem dovezli balíky slámy, tak je nechali chvíli venku, nedovalili ten balík dovnitř haly a nikdo si neuvědomil, že tímto by tam mohl ten virus zanést,“ vysvětlil.

Na farmě v úterý a ve středu uhynulo zhruba 160 kachen, veterináři poté potvrdili, že zvířata byla nakažená ptačí chřipkou. Následovalo proto preventivní vybíjení celého chovu, který čítal 6500 ptáků.

„Používáme na utrácení kysličník uhličitý v koncentraci kolem osmdesáti procent, takže tam dochází k rychlému uspání té drůbeže a nedochází k týrání,“ uvedl František Kouba.

Po utracení kachen bude následovat asanace hal a také schůzka starostů obcí, které jsou v ochranném i dozorovém pásmu ohniska ptačí chřipky.

V Jihočeském kraji již veterináři likvidovali ohniska nákazy v Chotčinách na Táborsku, v Sedlečku u Soběslavě a v Libějovicích na Strakonicku. Dosud se ale vždy jednalo o soukromé chovy. Ptačí chřipka byla také potvrzena u dvou labutí, které uhynuly na řece Vltavě v Českých Budějovicích.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Martin Pokorný
Spustit audio