U Jihočeské univerzity se objevila umělá písečná duna, jezírko a hmyzí hotel

18. květen 2015

V Českých Budějovicích vznikla čtyřmetrová písečná duna. Nejde o žádný zvláštní přírodní úkaz, ale experiment Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Studenti společně s pedagogy vytvořili hned vedle školy a rušné ulice studijní zahradu. A noví obyvatelé na sebe nenechali dlouho čekat.

Podle jedné z autorek projektu Kláry Řehounkové duna poslouží jako náhradní domov zvířatům i rostlinám, které se v přírodě vyskytují na písčitých plochách. „Taková místa ale z krajiny bohužel mizí. My už tady máme řadu pěkných nálezů, objevil se tu dokonce svižník písčinný,“ dodala.

Kromě písečné duny je v zahradě také jezírko. I do něj už se nastěhovala zvířata. „Od loňska, kdy byl rybníček zbudovaný, se nám tady objevují žáby nebo hmyz. Myslím, že každý takový počin je v zalidněné krajině přínosný, ve městě dvojnásob,“ uvedla proděkanka fakulty Marie Šmilauerová.

V zahradě se dále nachází hmyzí hotel, dětské hřiště, sad původních dřevin a ohryzek. Nejedná se ale o obyčejný ohryzek. Tento tu odhodil velikán Jára Cimrman a položil tak základy kompostování. „Rozhodli jsme se založit kompost a když už jsme to dělali, napadlo nás, že bychom to mohli spojit s Cimrmanem,“ přibližuje studentka Kateřina Zadinová. Na místě tak vznikl pomník.

Přírodovědci očekávají, že v jejich zahradě najdou útočiště čolci, ropuchy a hlavně hmyz, který už ve volné přírodě těžko hledá písečný biotop.

Studijní zahrada Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Spustit audio