U Krumlovského mostu na Lidické třídě má vzniknout nová světelná křižovatka

12. únor 2018

Otázka dopravního napojení plánované přístavby Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích je nejspíš vyřešena. Město se dohodlo s vedením kraje, že u Krumlovského mostu na Lidické třídě vznikne nová světelná křižovatka.

Lidická ulice v úseku Krumlovského mostu patří v době dopravní špičky k nejfrekventovanějším silnicím v centru Českých Budějovic. Světelná křižovatka tu má vzniknout zhruba do tří let.

Dočasně bude ale napojení na Jihočeskou vědeckou knihovnu vyřešeno stejně jako doposud, tedy z Mánesovy ulice. „Město nakonec souhlasilo s dočasným napojením do Mánesovky. S trvalým jsme nesouhlasili, protože Mánesova je nejvíce zatížená komunikace v Českých Budějovicích,“ říká náměstek primátora František Konečný.

Podle něj nová světelná křižovatka na Lidické nezpůsobí komplikace v už tak zatížené městské dopravě. „Dopravní inženýři spočítali, že tato křižovatka bude průchodná. Naopak, bude k dispozici v případě, že se něco stane na výjezdu z ulice Karla IV., protože jiný výjezd z centra města není,“ dodává.

Právě dopravní napojení bylo podmínkou pro získání evropské dotace na projekt dostavby Jihočeské vědecké knihovny. Spor města a kraje dostavbu částečně ohrožoval.

Zpracovatel podmínek architektonické soutěže Miroslav Vodák se ale domnívá, že stávající napojení z Mánesovy ulice by bylo nejvhodnější. „Mánesova třída je vlastně městský okruh, který by měl mít schopnost přenést tyto intenzity. Když si k 20 tisícům aut přidáme 50 aut z knihovny, tak si nemyslím, že je to nějaký zásadní problém. Přes den tato ulice nemá v podstatě žádný problém s kapacitou,“ myslí si.

Soutěž na dostavbu knihovny loni vyhrál brněnský ateliér Kuba a Pilař. Hlavním cílem bylo vytvořit prostor pro takzvaný volný výběr knih. „Nová jednopatrová přístavba bude bezbariérově spojená se stávající budovou a vznikne souvislý prostor, který bude využit právě pro volný výběr knih,“ vysvětluje ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš.

Podle Iva Kareše by mohla dostavba Jihočeské vědecké knihovny začít už zkraje příštího roku.

autor: mvo
Spustit audio