U Nových Hradů je největší český šlechtitelský chov hus. Teď se tu bojí ptačí chřipky

19. leden 2017

Šest tisíc hus z největšího šlechtitelského chovu těchto ptáků v Čechách už týden nevidělo denní světlo. Chovatel, kterým je Rybářství Nové Hrady, se obává ptačí chřipky a nechává zvířata zavřená v halách. Nákaza by pro ně mohla mít fatální následky.

„Husy máme zavřené v halách. Také voda i krmení musí být schované pod střechou, aby se na to nedostaly divoké kachny nebo labutě,“ ukazuje vedoucí farmy Naďa Hrvolová. Celkem 800 hus chová Rybářství Nové Hrady nedaleko Byňova.

Zasíťovaná voliéra vedle hal zůstává opuštěná. „Netroufáme si je pustit. Máme sice výjimku, že husy můžeme pustit ven, ale nechceme nic riskovat. Chceme, aby to bylo v pohodě a aby nás ptačí chřipka minula,“ dodává Naďa Hrvolová.

Tato situace samozřejmě není pro chov ideální. „Je to stres, jsou zvyklé být venku a teď musí být zavřené v halách. Doufáme, že to nebude trvat dlouho, protože husy půjdou do snášky a i to by se na té snášce projevilo,“ vysvětluje vedoucí farmy.

Podle ředitele Rybářství Nové Hrady Lubomíra Zvonaře největší problém nastane, až se začne oteplovat. „Pokud ta opatření potrvají, budeme se snažit husy alespoň krátkodobě pustit na vodu. Současná situace je náročná i pro obsluhu, protože musíme veškeré krmení nosit do hal, musí se ručně napájet, ručně krmit, musí se častěji zastýlat. Znamená to pro nás i zvýšené náklady, ale samozřejmě snažíme se tento největší šlechtitelský chov u nás ochránit,“ doplňuje.

Finanční ztráty zatím podnik nevyčíslil, na kolik vše vyšlo, se ukáže až po skončení karantény. Rybářství Nové Hrady chová husy na osmi místech, která jsou od sebe vzdálená tři až šest kilometrů. V případě, že by se v této lokalitě ptačí chřipka vyskytla, nebudou proto muset veterináři utratit všechny husy.

Spustit audio