U sjezdovky u Nové Bystřice chtějí bikepark. Peníze vybírají na internetu

8. březen 2018

Na sjezdovce v areálu Hradiště u Nové Bystřice má být živo po celý rok. Až sleze sníh, nahradí lyžaře cyklisté. Taková je představa skupiny mladých lidí, kteří chtějí kolem sjezdovky postavit bikepark.

Na jeho vybudování teď vybírají peníze ve sbírce na internetu. Celkem na stavbu tratí potřebují 150 tisíc korun a pomalu se svému cíli blíží.

Bikepark chtějí postavit ještě letos. „Trasa povede úplně odshora. Nahoře je takový hezký startovací bunkr a odtud povedou cedulky doleva na těžší trať a doprava na takovou bikeparkovou rodinnou trať. Bude to končit úplně dole u lanovky,“ popisuje iniciátor Alexandr Sidor.

Pro náročnější trať využijí velké balvany i starý polorozpadlý bunkr. „Bude tu sekce pro kanadský free ride, kdy člověk jede po úzkých dřevěných lávkách, a bude to zakončené hezkým skokem přes skálu, to bude zajímavý technický prvek. Je tu i bunkr, který ti zdatnější mohou přeskakovat a ti méně zdatní normálně přejet,“ říká Alexandr Sidor.

Jednalo by se první bikepark v České Kanadě, navíc s lanovkou. „Myslím, že asi nejblíž od nás je bikepark na Lipně na Šumavě nebo Monínec cestou na Prahu, ale jinak tady poblíž nic takového nemáme,“ dodává Alexandr Sidor.

Inciativu využít areál Hradiště i v létě vítá také starosta Nové Bystřice Vladimír Bláha. „Je to další nabídka v letní sezóně pro turisty. Z turistického ruchu Nová Bystřice žije, takže každá nová věc je vítaná,“ komentuje.

Sbírka peněz na stavbu bikeparku Hradiště u Nové Bystřice potrvá do 18. března. Pokud se peníze podaří vybrat, dvě dráhy by se tu měly otevřít v červnu letošního roku.

autor: hoch
Spustit audio