U škol každé ráno kolabuje doprava. Rodičů, kteří vozí děti autem, přibývá

17. listopad 2017 09:16

V okolí Základní školy Kubatova v Českých Budějovicích každý den ráno na pár minut zkolabuje doprava. Úzkou ulicí tam lidé vozí děti do školy auty. Nemají kde zastavit a problematický je i výjezd z poměrně uzavřené části Pražského předměstí.

Pěším na přechodech pomáhají dobrovolníci, kteří mají smlouvu s městem i s městskou policií. Už šest let mezi ně patří Ludmila Rakovská. „Předevčírem přijel pán s velkým vozem, už byl za přechodem, tak jsem děti převáděla a najednou z ničeho nic, protože chtěl uhnout autům, která vyjíždějí, nacouval na mě,“ popisuje jednu ze situací.

Do školy vodí děti rodiče z Pražského předměstí, ale velký počet dětí dojíždí i z vesnic okolo Českých Budějovic. Samotná základní škola má 600 žáků a k ní patří ještě dvě školky. „V jednom momentě tak sem do školy najíždí 780 dětí,“ dodává ředitel Libor Kocián.

S Ludmilou Rakovskou se každý den potkávají Petr Václavík a Jiří Plecer, kteří přicházejí s dětmi. „Já chodím pěšky, protože bydlím za rohem,“ říká první. „Já parkuji dál a dojdu ten kousek pěšky, ale je to asi dané tím, že mám víc času. Někdy je to tady úplně ucpané, bylo by dobré, kdyby tu byla jednosměrka. Já radši jdu ke škole pěšky, protože se nechci stresovat tou situací, která tady vzniká,“ vysvětluje.

Udělat z ulice jednosměrku je jen příklad jednoho z požadavků, které řeší českobudějovický odbor dopravy mnoho let.

„Před deseti a více lety chodily požadavky učitelů a rodičů, abychom posunuli zastávku blíže ke škole nebo abychom posunuli autobusový spoj. To už dneska vůbec neexistuje. Teď když přijde nějaký požadavek, tak jde o to, že tam nemají kde zaparkovat,“ říká vedoucí odboru Jaroslav Mráz.

U některých škol na Pražském předměstí například vznikly jednosměrky postupnou rekonstrukcí jednotlivých ulic. Naposledy před učilištěm v Nerudově ulici.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio