U tvrze v Dobčicích parkují vojenské vozy. Vzniklo tu muzeum americké armády

6. září 2017

Sběratelství začalo pro bývalého pracovníka tušimické elektrárny Vladimíra Záluského ve chvíli, kdy si koupil první džíp. Po třech desetiletích, která prožil v zahraničí, hlavně ve Spojených státech, se usadil v jihočeských Dobčicích, ve tvrzi nedaleko Netolic.

S sebou si přivezl stovky vojenských exponátů, od trenýrek přes vozidla americké armády až po gramofon. Teď je ukazuje návštěvníkům a věnuje se jim jako průvodce.

„Věnuji se sbírání a prezentování památek na moje osvoboditele. Potrpím si na to, aby exponáty pocházely z doby od roku 1939 do roku 1945, od ponožek přes trenýrky až po helmy, vozidla nebo gramofon,“ říká.

Celkem nashromáždil stovky věcí. „Chodí sem sběratelé a říkají: To jsem ještě nikdy neviděl, to jsem ani nevěděl, že existuje. Ale na druhou stranu, když já jsme to tam objevoval, tak jsem to taky nevěděl. Je prostě tolik úžasných věcí,“ dodává.

Muzeum americké armády v Dobčicích láká malé i velké kluky, ale i ženy a dívky. Zatímco chlapci obvykle chtějí potěžkat zbraně, dívkám se líbí oblečení. „Lidé se zajímají úplně o všechno, nemohu říct, že je něco speciální. Někoho zaujme ústředna, někoho třeba fotokamera, která fotografovala generála Pattona,“ komentuje Vladimír Záluský.

Velkou raritou je přívěs pro polní kaplany, na němž se převážely polní varhany a skládací oltář. „Tento přívěs je podle amerických odborníků jediný na světě. Patří k němu přenosný oltář, který se skládal do kufříčku. Pak ho kaplan sestavil na kapotu džípu nebo jinam a byla polní mše pro vojáky. Říká se, že i když někdo nevěří v boha, tak v zákopu se k němu každý modlí,“ doplňuje sběratel.

Venkovské stavení v Dobčicích proměnil Vladimír Záluský na muzeum americké armády
autor: Václav Malina
Spustit audio