U Vyššího Brodu mají vyrůst dva domy, které si samy vyrábí elektřinu

5. únor 2018

Není napojený na vodu ani elektřinu, přesto v něm můžete používat běžné spotřebiče i různá moderní zařízení. Budovu, která se obejde bez inženýrských sítí a energii si ukládá do baterií, představuje projekt Český ostrovní dům. Jeho autor Pavel Podruh už posbíral několik ocenění.

První dva takové domy mají v příštím roce vzniknout u Vyššího Brodu. „Dokáží si veškerou elektrickou energii vyrábět, ukládat a spotřebovávat samy. Dokáží se zevnitř inteligentně řídit a spotřebovávat energii tak, aby to bylo optimální, dokáží šetrně hospodařit s vodou. Obecně se snažíme projekt nedělat zbytečně alternativně, ale spíš chceme ukazovat technologie, které už jsou dnes dostupné a běžný člověk si je dokáže představit i pořídit,“ popisuje Pavel Podruh.

Elektřinu vyrobenou z fotovoltaických článků si dům ukládá do 22 kilowatthodinové baterie. Dokáže soběstačně fungovat po dobu sedmi dní, kdy nesvítí slunce.

Podobně nakládá i s vodou, kterou čerpá z vrtu. „Máme vymyšlené tři cykly užívání pitné vody uvnitř toho objektu. Neplýtváme pitnou vodou, například nesplachujeme pitnou vodou. Soustředíme se na to, jak uživatelsky příjemně použít pitnou vodu vícekrát v domácnosti, abychom jí co nejméně vypustili zbytečně ven,“ říká autor projektu.

Návrhy energeticky soběstačných domů zpracovávají studenti ČVUT v Praze, VUT v Brně nebo Vysoké školy technicko - ekonomické v Českých Budějovicích.

Původně byl projekt zaměřený pouze na dva rodinné domy, letos už se chce tým Pavla Podruha věnovat i souborům větších staveb. „Dál se budeme věnovat průmyslovým objektům a velkým kancelářským budovám, ale řekl bych, že budeme končit někde v oblasti větších celků, sídel, měst, možná i regionů,“ dodává.

Projekt Českého ostrovního domu v loňském roce přilákal i pozornost několika soutěží. „Dostali jsme v roce 2017 ocenění od Asociace společenské odpovědnosti a centra OSN v Praze a nedávno jsme získali cenu Energy Globe, která oceňuje energetické inovace a ekologické projekty,“ připomíná Pavel Podruh.

Díky vítězství v tuzemské části soutěže Energy Globe Awards bude Český ostrovní dům příští rok reprezentovat Českou republiku na mezinárodním kole přehlídky.

autor: mvo
Spustit audio