Ultracyklista Jiří Hledík má v nohách téměř tisíc kilometrů. Překonal už první krizi

15. červen 2012

Jiří Hledík odstartoval ve středu večer středoevropského času v nejtěžším cyklistickém ultramaratonu světa Race Across America. Závod měří 4 864 kilometrů a začíná na pobřeží Kalifornie.

V současné době je již Jiří Hledík v Arizoně a absolvuje velmi náročný přejezd pouští, na které je průměrná denní teplota okolo čtyřiceti stupňů, na slunci dosahuje i přes sedmdesát. Právě to, považuje Hledíkův syn a vedoucí doprovodného týmu Vojtěch, za nejnáročnější etapu nadcházejících dní.

Ve čtvrtek odpoledne jsme se právě s Vojtěchem Hledíkem telefonicky spojili:

Prognóza Vojtěcha Hledíka se naplnila a čtvrteční cesta přes poušť byla skutečně strastiplná. „V osm hodin ráno už tu začíná nefalšované peklo. Ve vedru umocněném nekonečnými rovinami, které mají i přes třicet kilometrů v přímce, a silném protivětru zažil Jíra první velkou krizi, kterou se s nadcházejícím soumrakem a milosrdnou nocí snad podařilo zažehnat,“ uvedl fotograf týmu Jakub Cejpek.

Přípravu Jiřího Hledíka jsme sledovali v šestidílném seriálu. Jeho aktuální pozici v závodě Race Across America můžete sledovat zde.

Aktuální poloha Jiřího Hledíka v závodě RAAM

Další vývoj závodu budeme nadále sledovat. Každý den kolem 16:15 se přímo do vysílání telefonicky spojíme s Hledíkovým týmem. Poslouchejte na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice – 106,4 MHz pro jižní Čechy, 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko a nebo živě na internetu.

Kontakty na tým:

Tým má dva speciální mobilní telefony, na které je možné volat a psát SMS. Každá došlá zpráva nebo zavolání v kteroukoli denní či noční dobu týmu pomohou. Čísla s předvolbou pro volání z Čech jsou:
001 6195081048 – doprovodné auto, které pojede celou dobu za Jiřím Hledíkem
001 6193583489 – karavan, kde je další část Hledíkova realizačního týmu


Race Across America je jeden z nejtěžších cyklistických závodů světa. První ročník se jel v roce 1982 pod názvem Great American Bike Race. Jede se bez oficiálních přestávek, je jen na závodnících, jak moc a kdy budou odpočívat – čas jim ovšem běží stále. Trasa je stanovena každý rok jinak, ale vždy vede ze Západního pobřeží na Východní pobřeží, tedy přes celý kontinent. Délka trasy činí necelých 5 000 kilometrů a nejlepší závodníci ji jedou osm až deset dní. Závod je velmi náročný na celkovou fyzickou výdrž, vítězové obvykle tráví v sedle 22 hodin denně. Až polovina závodníků z důvodu vyčerpání nebo ze zdravotních důvodů závod v průběhu vzdá. Rekordmanem v počtu vítězství je Slovinec Jure Robič, který závod vyhrál pětkrát. (zdroj: cs.wikipedia.org)

autor: Jana Matznerová
Spustit audio