Unikátní žolíky, Černý Petr, kvarteta. V Jihočeském muzeu přibližují svět hracích karet

10. říjen 2017

Historie a vývoj kartýřského řemesla, pestrost karetních druhů, tvary karet, jejich obsah a grafické zpracování. To vše ukazuje výstava Jedny karty nestačí v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Expozice pobaví nejen karbaníky a milovníky stolních her.

„Snažili jsme se udělat průřez karetním světem tak, aby lidé poznali, co karty obnáší. Není to o historii, ale o tom, jaké existují druhy, velikosti, tvary karet. Hlavní část expozice tvoří karty z jižních Čech,“ vysvětluje Milan Bednář z Clubu sběratelů hracích karet.

Výstava představuje zhruba 2,5 tisíce karet různých druhů i z různých období. Návštěvníci uvidí mimo jiné i originální výtisk vyhlášky z roku 1857 zakazující hazardní hry.

Lokální a unikátní zajímavostí je sekce věnovaná budějovickým kartýřům z 19. století, zejména pak série od Karla Weiberzahna. „Jeho špádové karty pocházejí ze sbírek Jihočeského muzea a o jiné takovéto hře na celém světě nevíme, takže pravděpodobně to bude velký unikát,“ připomíná Milan Bednář.

Část expozice se věnuje kartám různých tvarů a velikostí. „Jsou tu nejmenší světové karty o rozměrech 8x6 milimetrů, ty největší se nám sem už nevešly. Co se týká tvarů, tak je tady ukázka padesáti až šedesáti druhů a jsou to karty, které lidi asi neznají, například ve tvaru kuželky, soudku, stromu nebo Mikuláše,“ popisuje Milan Bednář.

Výstava představuje i tarokové karty, vykládací karty a jednotlivé druhy asijských karet. Další zajímavostí je hra Černý Petr z roku 1850. Ty se podle autorů výstavy dochovaly pouze dvě v Evropě.

Vůbec nejvzácnější je ale pro Milana Bednáře série žolíků, které namalovali známí čeští výtvarníci. „Poprvé je vystavena sbírka žolíků, které malíři malovali pro mě. Vždycky jsme se dohodli, že namalují žolíka podle svých představ. Uvidíte tu žolíka od Adolfa Borna, Jaroslava Kerlese, Miloslava Martenka, pravnuka Mikoláše Alše, Káji Saudka,“ vyjmenovává Milan Bednář.

Zajímavostí výstavy je i část představující reversy, tedy zadní strany karet. Ty Milan Bednář sbírá už skoro 50 let, dnes jich má asi 12 tisíc. Na nich se podle něj objevuje takřka všechno, co si člověk dovede představit.

Výstava Jedny karty nestačí v Jihočeském muzeu představuje barevný svět hracích karet

Karty si na výstavě mohou lidé dokonce i zahrát. Autoři expozice ale také prosí návštěvníky o pomoc při hledání potomků budějovického kartýře Aloise Macháčka. „Připravuji o něm publikaci, a proto hledám jeho potomky. Pokud někdo ví, že jeho předek bydlel na Wienerstrasse, což je dnešní ulice Karla IV., čp. 6, ať se přihlásí v Českém rozhlase nebo Jihočeském muzeu,“ dodává Milan Bednář.

Barevný svět hracích karet bude v Jihočeském muzeu k vidění až do 14. ledna 2018.

autor: mvo
Spustit audio