Uprostřed města voní houby. V Jihočeském muzeu začala tradiční výstava

4. říjen 2016

Některé voní po marcipánu, jiné jsou cítit po rybině. Tradiční výstava hub v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích potěší ty, kteří jen marně chodí po lesích s košíkem. I když v posledních týdnech kvůli suchému létu skoro nic neroste, mykologové našli i vzácné kousky.

„Jsou to houby, které normální houbař v lese pomine, například závojenka lesklá. Ta je taková kovově modrošedá a má v dospělosti růžové lupeny, je to barevně zajímavá houba a docela vzácná,“ ukazuje mykolog Miroslav Beran.

Upozorňuje i na houby, které mají velice typické vůně. Patří mezi ně šťavnatka vonná. Houba se slizkým šedohnědým kloboukem překvapivě voní po marcipánu.

Letos se objevilo hodně případů otravy z hub. Lékaři pomáhali hlavně lidem, kteří se otrávili muchomůrkou tygrovanou. Tu si totiž někteří pletou s růžovkou. „Základní rozdíl je v tom, že muchomůrka tygrovaná má prstýnek, který není rýhovaný. Další rozdíl je, že muchomůrka růžovka, pokud je typicky vyvinutá, má na sobě nějakou růžovou nebo až vínovou barvu,“ vysvětluje Miroslav Beran.

Jedovatá muchomůrka tygrovaná a jedlá muchomůrka růžovka mohou růst vedle sebe. „To je právě asi ten největší průšvih, kdy houbař sbírá růžovku a zaplete se mu tam nějaká plodnice muchomůrky tygrované. Zásadou je, že pokud sbíráme nějaké houby, které mají dvojníka, musíme každou plodnici kontrolovat,“ zdůrazňuje.

Protože v posledních dnech začalo pršet, houby mohou podle mykologa ještě růst. Objevují se za deset až čtrnáct dnů po rozhodujícím dešti. „Jinak některé houby si žijí vlastním životem. Tady máme například poměrně dost plodnic bedly vysoké, která prostě vyrazila na mnohých místech,“ dodává Miroslav Beran.

Na výstavě hub v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích je k vidění asi 230 druhů. Prohlédnout si je můžete až do pátku 7. října.

Tradiční výstava hub v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio