Utrhané krajnice a patníky, poničené chodníky. Tak vypadají silnice po uzavírce u Vodňan

5. duben 2016

Kamiony objíždí uzavřený obchvat Vodňan i mimo vyznačené trasy. Sice ušetří asi dvacet kilometrů, ale ničí silnici a komplikují dopravu. Často totiž jezdí po úzkých silnicích.

Děje se to například mezi Drahonicemi a Bavorovem na Strakonicku. „Je to strašné, velký hluk, práší se, že to úplně cítíte i ve vzduchu,“ říká paní Růžena, která bydlí v Drahonicích.

„Předtím tu takový provoz rozhodně nebyl, je to taková ta okresní silnice. Teď neuběhne ani pět minut, aby neprojel kamion, a to ve dne i v noci. Veškerá kamionová doprava to bere tudy,“ dodává.

Podle dalšího obyvatele navíc kamiony ničí silnici za vesnicí. „Tam jsou strouhy, a když se potkají dvě takhle velká auta, tak se musí vyhnout a strhávají krajnici,“ říká. Skutečně asi kilometr za Drahonicemi je několik míst, kde už jsou utržené krajnice, především v zatáčkách, na úzkých místech, v serpentýnách. Jsou zde také vyvrácené patníky.

Podobný problém s kamiony, které si zkracují cestu, mají i v Bavorově. „Vidím tu za sebou kamiony z Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Maďarska, Polska… To je určitě tranzit, který by tudy jezdit neměl,“ říká starosta Miroslav Fenc.

Kvůli nerespektování objízdné trasy je již v obci poničená nedávno opravená silnice. „Oslovili jsme firmu, která opravuje obchvat, odbor dopravy ve Vodňanech a hlavně krajské úředníky, kteří povolovali uzavírku, ale bohužel nám bylo sděleno, že pokud bychom zde chtěli omezit dopravu na šest tun, tak bychom zase omezovali jiné obce,“ podotýká starosta.

Domnívá se, že mnozí řidiči kamionů přes obec jedou prostě proto, že jim to ukáže navigace jako nejkratší možnou trasu. Potvrdil to německý řidič, který mířil do Plzně. V Bavorově ještě zastavil a místních se ptal na cestu.

Mimo objízdné trasy ale jezdí i čeští řidiči, kteří oblast znají a vědí, kudy si cestu zkrátit. „Já tu bydlím čtyřicet let, tak co budu vymýšlet. Prostě jedu tudy, žádné zákazy tu nejsou. Ani jsem nezjišťoval, kudy vede oficiálně ta objížďka,“ komentuje jeden z nich.

Uzavírka obchvatu u Vodňan platí teprve necelé tři týdny. Trvat bude až do konce června.

Červeně označený obchvat Vodňan se uzavře, na mapě jsou znázorněné objízdné trasy
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio