Úvěry na rekonstrukce vodovodů zvyšují v některých městech cenu vody

25. červen 2017

Ve Strakonicích a v Táboře je podle vedení obou měst nejdražší voda v kraji. Drahá je i v porovnání s dalšími místy České republiky. V Táboře činí aktuální cena vody, tedy vodné, stočné a nájem vodoměru, zhruba 100 korun za krychlový metr.

Podle starosty a jednatele Vodárenské společnosti Táborsko Jiřího Fišera se voda musela zdražit kvůli úvěru na rekonstrukci vodovodů a kanalizace. „Stálo to více než miliardu korun,“ připomíná.

V některých případech mohou lidé v Táboře platit i více než 100 korun za kubík vody. „Například u člověka, který bydlí sám v rodinném domku a sám platí velký vodoměr, ta cena může být mezi 120 a 130 korunami. Má malou spotřebu vody, ale ten vodoměr cenu velmi vysoko zvedá,“ dodává starosta.

Také ve Strakonicích cena vody dopadá na seniory. „Voda je tady šíleně drahá,“ ukazuje vyúčtování Jiří Kůrka. „Dneska nám Technické služby účtují 97,37 korun za kubík studené vody. O teplé ani nemluvím, protože tam je to 186 korun. Snažíme se tedy šetřit, jak to jde,“ doplňuje.

Týden vody 2

Cenu vody ve Strakonicích vysvětluje místostarosta za hnutí Strakonická veřejnost Milan Jungvirt: „V podstatě se nastavuje formou nájemného, které platí Technické služby, a ty to dál přeúčtovávají občanům. Pokud město nastaví Technickým službám, které spravují ten vodovodní řad, vysoké nájemné, tak to zaplatí občané. A to bylo rozhodnutí zastupitelstva předcházejících let.“

Proč tedy nové vedení města cenu nezmění? „My to nemůžeme změnit z toho důvodu, že město čerpalo dotační tituly, kde se zavázalo, že s touto cenou nebude hýbat. Naopak ji každý rok musí zvyšovat o inflaci. V podstatě není cesta zpátky,“ říká Milan Jungvirt.

Starosta Tábora Jiří Fišer se domnívá, že vodu budou zdražovat i další města. „Také budou muset investovat do kvalitativních výstupů na kanalizační sítě, do kvality vypouštěné vody. Tábor byl prostě trochu v předstihu, a tak na sebe vlastně negativně upozornil, že má takhle vysokou cenu vodného a stočného, ale ono se to v příštích letech srovná,“ uzavřel.

autor: Václav Malina
Spustit audio