Už 25 let funguje Diecézní charita České Budějovice. Pomáhá mimo jiné lidem v nouzi a seniorům

1. prosinec 2016

Čtyři desítky seniorů žijí na okraji Veselí nad Lužnicí v chráněném bydlení Dům svatého Františka. Provozuje ho Diecézní charita České Budějovice, která už čtvrt století na jihu Čech pomáhá seniorům, lidem bez domova, při přírodních katastrofách nebo dětem ze sociálně slabých rodin.

„Sociální pracovnice mi sem nosí prášky, oběd a potom chodí večer se na mě podívat, uklízejí a pomáhají mi s koupáním. Je samozřejmě příjemné, že přijdou, já si ráda povídám,“ popisuje jedna z obyvatelek život v Domě svatého Františka a pochvaluje si i pěkný výhled z pokoje.

Z pokojů přecházejí sociální pracovnice Klárou Vachová a vedoucí Jana Nováková do společenských prostor. Pro pracovníky je v chráněném bydlení podle nich běžný den velmi náročný.

„Teď jsme ve stádiu, kdy tady máme opravdu lidi, kteří se hodně zhoršují a už pomalu odchází do nebe. Běžný den začíná tím, že ráno musíme udělat ranní hygienu a trochu navodit atmosféru, probudit ten den, říct jim, na co se mají těšit, i když oni to třeba za pět minut zapomenou,“ popisuje Klára Vachová.

Dům svatého Františka oslaví za měsíc desáté narozeniny. Diecézní charita České Budějovice, která pomáhá lidem v nouzi u nás i v zahraničím slaví 1. prosince 25. výročí. Na jejím založení začal pracovat už v roce 1990 současný kardinál Miroslav Vlk, když byl krátce českobudějovickým biskupem.

Historii i současnosti Diecézní charity České Budějovice se věnoval i pořad Odpolední host, který navštívili zakladatelka Helena Faberová, dlouholetá ředitelka Michaela Čermáková a současný ředitel Jiří Kohout. Poslechnout si jej můžete ZDE.

autor: pfr
Spustit audio