V Benešově nad Černou si stěžují na ubytovnu, podle majitelky je vše v pořádku

16. únor 2018

Dříve tam byl klid, teď do Benešova nad Černou prý často jezdí policejní hlídky. Důvodem jsou nepokoje spojené s ubytovnou, která leží v katastru obce. Podle radnice v ní často žijí lidé s kriminální minulostí.

V budově je špína, plíseň na zdech, válí se tu nábytek. Lidé z ubytovny dělají v obci nepořádek, jak tvrdí jeden z místních občanů, který si nepřeje být jmenován. „Je s nimi problém nejen po stránce toho nepořádku, ale i hluku. Po osmé večer, kdy by děti měly spát, je tu největší hluk na lavičkách okolo kašny a tak, prostě si dělají, co chtějí,“ říká.

Jeho slova potvrzuje i zaměstnankyně místní základní školy nedaleko náměstí. Ani ona kvůli strachu o své bezpečí neprozradila jméno. „Někdy tam dojde k roztržce, někdy se i poperou. Viděla jsem, že tekla krev. Lidé si na to dost stěžují,“ popisuje.

Lidé z ubytovny, se kterými mluvil redaktor Českého rozhlasu, jsou s podmínkami v budově spokojení. „Vrátil jsem se sem dvakrát nebo třikrát a majitelka mě vždy vzala zpátky. Tady je to dobré, akorát ti benešovští lidi jsou špatní, ohrnují nos nad námi,“ vypráví jeden z nich.

Majitelka objektu Dagmar Mročková z nedaleké obce Svatý Ján nad Malší jakákoliv pochybení odmítá. „To je všechno akce paní starostky. Tihle lidé nikomu neškodí, když jsou u mě. Bude se malovat a pořád tam něco děláme, a když je tam někdo ve špíně, tak ho musím přestěhovat zase do čistého pokoje, jsou tam lidé, kteří třeba nemají takové hygienické návyky,“ reaguje.

Zařízení dříve sloužilo pro zaměstnance místní firmy Bentex, se kterými podle radnice nebyl problém. Starostka Benešova nad Černou Veronika Zemanová Korchová říká, že se vše změnilo až s příchodem současné majitelky. „V poslední době do té ubytovny bere především lidi z výkonu trestu a dokonce ty, kteří mají zakázané jiné obce nebo města. Dost častý je zásah policie,“ říká.

Kvůli nepokojům si radnice najala soukromou bezpečnostní agenturu, která na pořádek dohlíží. „Současný systém není dobrý, ubytovny by neměly být v soukromých rukách,“ doplňuje starostka.

Podle ní se obec bude snažit zabránit tomu, aby majitelka zařízení pobírala od státu finanční příspěvky na ubytované.

autor: mvo
Spustit audio