V Blatné chátrá prvorepubliková vila. Místní ji chtějí zachránit, město prodat

14. únor 2017

Za první republiky se jí říkalo vila Fiala, po dalších majitelích vila Krčkovna. O původně noblesní výletní restauraci už ale roky žádný zákazník nezavadil. Město se o pozemek dvanáct let nestará a chce ho prodat.

Řada místních v čele s Pavlou Černochovou se naopak rozhodla vilu zachránit a vtisknout ji opět tvář místa klidného setkání. „Blatnou mám ráda jako své bydliště a tenhle dům mě zaujal tím, jak vypadal,“ říká.

Prvorepublikovou výletní restauraci postavil architekt Karel Fiala na zakázku svému bratrovi, řezníkovi a hospodskému Teodorovi v roce 1906. „Koncese, která byla Teodoru udělena, zůstala v archivu. Je v ní pěkně popsáno, co smí a co nesmí v domě čepovat a provozovat, takže například jenom povolené hry, což byl tedy asi kuželník a asi ne karban,“ připomíná Pavla Černochová.

Etiketa se tu už ale roky nedrží. Uvnitř vily se mezi ztrouchnivělými trámy válí zátky od piva a střepy. Původně noblesní místo se změnilo ve squat pro bezdomovce a narkomany.

„Když vejdete dovnitř, zjistíte, že jsou to dva pokojíčky plus kuchyňka a sklep, kde byly uskladněny zřejmě sudy a podobně. Blateňáci vzpomínají, že se sem chodilo v neděli na procházky,“ popisuje Pavla Černochová.

Karel Plachý z Blatné slávu vily zažil ještě jako malé dítě. „Já si to pamatuji jako místo, kam chodili rodiče za svými známými. Bylo to místo, kde prostě byla pohoda, grilovalo se tam, pilo pivo a bylo to úžasné, jedna z nejhezčích lokalit v Blatné,“ vypráví.

Blatné se přezdívá město růží a i vilu kdysi obepínaly květiny. Trnitá cesta k ní ale dnes nevede přes rozkvetlé plantáže, nýbrž přes radnici. Nápad Pavly Černochové spojit se s památkáři a vilu ochránit starostku Kateřinu Malečkovou nepotěšil. „V současné době je zrušený záměr prodeje, který byl vyhlašovaný v červnu, a město bude vyčkávat, jak dopadne prohlášení objektu a zřejmě i zahrady za národní kulturní památku,“ uvádí.

Návrh místních lidí, který hovoří třeba i o tom, že by se ve vile časem mohla znovu otevřít cukrárna, podle ní není zcela finančně podložený.

Pavla Černochová teď shání na záchranu vilu zhruba 400 tisíc a radnici nabízí, že objekt s pomocí místních dobrovolníků alespoň uklidí. S příchodem jara by chtěla obnovit tradici vycházek k vile a lidem ukázat, že má město kromě zámku i další památku, kterou se může pyšnit.

Bývala tu noblesní prvorepubliková restaurace, teď však vila Fiala v Blatné už roky chátrá
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio