V budějovických ulicích se připravují nové zóny placeného parkování

15. říjen 2017

Kopání v Krajinské ulici, stavební ruch na budoucím záchytném parkovišti na konci Jírovcovy ulice a také na chodnících a v ulicích na Pražském předměstí. Celý tento mumraj v Českých Budějovicích souvisí s přípravou zón placeného parkování.

Zóna vymezená ulicemi Rudolfovská, Nádražní a Pražská má být od listopadu ve zkušebním provozu a od ledna za peníze.

Zatím v rozkopané zemi v Krajinské ulici pracují stavební dělníci, ale právě tudy mají na náměstí Přemysla Otakara II. už za dva týdny přijíždět elektrobusy z odstavného parkoviště. Elektrobusy zatím nemá radnice ani nakoupené. „Ty vozy by měly být dodány někdy v půlce příštího roku,“ uvádí ředitel Dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Stavební práce postupují i na konci Jírovcovy ulice na budoucím odstavném parkovišti. Pro štěrk, který sem vozí nákladní auta, ale zbývá ještě dost místa před tím, než začne skutečné asfaltování.

Za parkování se bude na Pražském předměstí platit od ledna. Obyvatelé s trvalým bydlištěm to budou mít nejlevnější. „Žádosti v Českých Budějovicích pro účastníky nového parkovacího systému město přijímá od 2. října,“ potvrzuje Eduard Nejdl, vedoucí odboru správy veřejných statků.

„O připravenosti nemůžeme hovořit,“ komentuje dění ve svém rodném městě obyvatel Otakarovy ulice. Argument radních, že zavedení zón placeného stání uvolní až 30 procent parkovacích míst ve prospěch místních, ihned vyvrací.

„Ve skutečnosti dojde k tomu, že místa, která dnes byla obsazena lidmi dojíždějícími za prací do naší čtvrti, budou přes den prázdná. My, kteří tam bydlíme, odjedeme a naše místa prázdná zůstanou. Budeme šikanováni za to, že za námi přijedou naši příbuzní, kamarádi. Dosud to problém nebyl, teď to problém bude,“ reaguje.

Najdou se ale i kladné ohlasy. „Je to stejné jako v Praze. Určitě to bude lepší pro nás, kdo tu bydlíme. Líbí se mi to,“ říká majitelka jednoho z domů u Palackého náměstí.

O zavedení placeného parkování v širším centru Českých Budějovic už usilovalo bývalé vedení města v období primátora Juraje Thomy. Současná radniční koalice se letos na jaře zavázala, že parkovací zóny vstoupí v platnost od září letošního roku. Nakonec má zkušební provoz začít prvního listopadu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio