V Červeném Dvoře léčí závislosti jinak. Nemají mříže na oknech ani zamčené dveře

6. prosinec 2017 15:57

Červený Dvůr na Českokrumlovsku jako jediný v republice léčí lidi se závislostmi novým způsobem. V léčebném zařízení je důležitá osobní svoboda, individuální přístup a pravdivý vztah mezi klientem a personálem.

Vstupní branou je nově místo takzvaného detoxu 3D oddělení. Nejsou tam mříže a všechny dveře jsou otevřené.

„My tomu ani neříkáme detox, protože cíle toho oddělení jsou daleko širší. Říkáme tomu 3D, protože nejde jen o detoxikaci, ale také o diagnostiku a diferencovanou péči,“ vysvětluje primář Jiří Dvořáček.

Když přichází člověk do léčebny, pracovníci si o něm podle primáře nedělají předem žádnou představu. „Ani se nesnažíme mít předem nějakou představu o jeho léčbě. Vycházíme z toho, co daný člověk říká, jaké má možnosti a potřeby a snažíme se šít terapii na míru,“ dodává.

V novém režimu pracují v Červeném Dvoře rok a půl. Primář říká, že výsledky jsou skvělé. „Dokonce to přináší výsledky lepší, než jsme čekali. Razantně to mění roli pacienta i terapeuta. Odpovědnost je na straně pacienta, není to fráze, on je reálným partnerem,“ popisuje.

Pacienti se podle něj více projevují, jsou autentičtější a přinášejí nová témata. „To nás dále rozvíjí. Opravdu se terapie rozvíjí způsobem, který jsme si ani neodvedli představit,“ zdůrazňuje Jiří Dvořáček.

Jedním z klientů je Jan Mazač. Léčí se ze závislosti na alkoholu. Při první léčbě prošel klasickým detoxem, teď je na 3D oddělení. „Změnil se přístup k pacientům. Každý má přidělenou svou sestřičku, která s ním na začátku mapuje problémy, pak je k dispozici celý tým terapeutů. Veškeré osobní věci jsou nám ponechány, takže není problém hned od prvního dne kontaktovat rodinu,“ říká.

Doplňuje, že se v novém režimu cítí mnohem lépe. Léčbu v původním systému by prý vzhledem ke svému psychickému onemocnění ani nezvládnul.

autor: pfr
Spustit audio