V Českých Budějovicích demonstrovaly stovky lidí proti komunistické radní

18. listopad 2012

Několik set lidí v sobotu odpoledne uposlechlo výzvy studentské iniciativy „Nedovolme komunistům návrat k moci" a přišlo protestovat proti ovládnutí krajského resortu školství a kultury komunisty na českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II.

Vadí jim ovládnutí krajského resortu školství a kultury komunisty. Jihočeskou krajskou radní pro školství a kulturu se stala členka KSČM Vítězslava Baborová.

‚Školství zelenou, ne rudou‘, ‚Chceme se učit pravdu‘, hlásaly nápisy na transparentech účastníků demonstrace. Převládali mezi nimi studenti, ale přišli i starší lidé.

„V roce 1948 komunisti všechny sociální demokraty zavřeli a dnes jim sociální demokracie dává školství,“ povzdychl si jeden z demonstrujících. ‚Komunisté se k vládě dostali legální cestou,‘ upozornil další z účastníků svým transparentem, na kterém ještě stálo: ‚Není lepší volit, než demonstrovat?‘ „Chtěl bych ponouknout lidi, aby místo toho, že zde šaškují, šli volit,“ vysvětlil.

„My neprotestujeme proti výsledku demokratických voleb, ale proti koalici, pro kterou se hejtman Zimola rozhodl,“ připomíná organizátor akce, student třeboňského gymnázia Dominik Hořejší.

Situaci na českobudějovickém náměstí sledovala Hana Soukupová:

Pokud Hejtman Zimola neustoupí, vyhlásí studenti na 22. listopadu stávku v celém kraji, a to mezi 9. a 10. hodinou. Rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer ji podpoří: „Pokud pan hejtman nepochopí vážnost situace, tak je stávková pohotovost zcela legitimním nástrojem.“

autor: Hana Soukupová
Spustit audio