V Českých Budějovicích jsem doma, říká Berenika Saudková, dcera slavného kreslíře

8. červenec 2014

Možná jste netušili, že malíř a kreslíř Kája Saudek má jihočeské kořeny. I to se dozvíte v rozhovoru s jeho dcerou Berenikou.

Řekla nám to u příležitosti výstavy Káji Saudka v Českých Budějovicích. Ta připomíná tvorbu českého komiksového krále od šedesátých let po léta devadesátá.

Ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie můžete vidět například plakáty k filmu Kdo chce zabít Jessie?, komiksy jako Věčný návrat, ale i méně známé reklamní plakáty.

Na výstavě se podílela i Berenika Saudková. Z té po boku slavného otce vyrostla výtvarnice s vlastním rukopisem, která vystavuje nejen v Česku, ale i v zahraničí. Kája Saudek leží od dubna 2006 v kómatu v Motolské nemocnici.

Výstava Káji Saudka v Českých Budějovicích


Kája Saudek (vlastním jménem Karel, narozen 13. května 1935) je významný český malíř a komiksový kreslíř. Jeho specifické výtvarné dílo doplnilo také několik filmů a populárně naučný televizní seriál Okna vesmíru dokořán, ilustroval též řadu knih a časopisů. Je dvojčetem fotografa Jana Saudka. Od dubna 2006 leží v kómatu v Motolské nemocnici. (zdroj: Wikipedie)

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio