V Chýnově postaví novou sportovní halu, vznikne na místě pivovaru

3. prosinec 2017

Čtyřicet až padesát milionů korun. Takový je rozpočet stavby nové sportovní haly v Chýnově, která má vzniknout z bývalého pivovaru. Město chce při financování využít státní podporu. Ta je ale zatím minimální.

„Zatím, co vím, tak je vypsán dotační titul, kde pro celou Českou republiku je alokováno 100 milionů s tím, že na jednotlivou akci se přispívá maximálně pěti miliony. To nás tedy moc nevytrhne, ale zaplaťpánbu za každou korunu, která by se takhle dala získat. Samozřejmě se budeme snažit i o jiný způsob financování,“ vysvětluje starosta Pavel Eybert, podle kterého to teď vypadá, že většinu nákladů na novou tělocvičnu zaplatí město.

V současnosti se pracuje na záchraně administrativní části pivovaru. „Do budovy dlouhodobě a hodně zatéká, a když se k tomu přidá mráz, je destrukce velmi rychlá. Vyměnili jsme komplet krovy, latě, tašky. Pokud by se střecha rychle neudělala, tak by tyto budovy zřejmě čekal podobný osud jako vedlejší část, kterou jsme zdemolovali,“ dodává starosta.

Nová tělocvična bude mít hřiště o rozměrech 40x20 metrů a bude vysoká 12,5 metru. To už splňuje soutěžní parametry předepsané světovou volejbalovou federací.

Halu bude kromě veřejnosti využívat i místní základní škola. „Máme z toho obrovskou radost, protože naši žáci měli velkou nevýhodu. Cvičili v malé tělocvičně, a když pak přijeli na závody do jiných škol, tak byli znevýhodněni. Na halu se těšíme, bude to pro nás velký přínos,“ říká ředitelka Marie Hánová.

Pokud nedojde ke komplikacím při výběru firmy, která tělocvičnu postaví, stavba začne už v příštím roce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio