V Jihočeském muzeu uvidíte kraslice a můžete si tu zahrát kuličky

22. březen 2017

Slámové, malované, voskové, rejsky nebo straky - různé podoby mají velikonoční vajíčka a kraslice. Vypravit se za nimi můžete do Jihočeského muzea v Českých Budějovicích na jarní velikonoční výstavu.

Historii kraslic v regionu připomínají křemežské straky, legendy jihočeského národopisu. „To znamená strakatá vejce, kraslice zdobené tradiční voskovou batikou. Je to docela těžká technika, protože vejce musíte velmi dobře obarvit a zároveň zachovat voskový reliéf, který se po setření promění v ten vzor. Máme tu i ukázky dalších kraslic, například vyškrabované, takzvané rejsky,“ říká autorka výstavy Hana Soukupová.

To, že výrobu kraslic lze urychlit a zmodernizovat, dokazuje strojek, který pomáhá s jinak velmi pracným štráfkováním. „Umožňuje udělat naprosto dokonale pruhované vejce. Vejce se poměrně rychle otáčí a přiblíží se k němu pevnou rukou provázek nebo nitka namočená v barvě,“ popisuje Hana Soukupová.

„Tento strojek fungoval ve mlýně ve Velkém Jeníkově u Strmilova a tam byl dokonce napojený na mlýnské kolo. My jsme díky potomkům mlynáře připravili takovou moderní verzi strojku s použitím současné vrtačky,“ doplnila.

K namalovaným vejcím a kraslicím patří i tradiční pomlázka. V Jihočeském muzeu je vystavena údajně ta největší - dlouhá přes tři metry a upletená z osmi prutů.

Kolekci zpestřují historické velikonoční pohlednice, které se v Čechách posílaly od konce 19. století do roku 1950. „Jsou tady pohlednice ještě z Rakouska-Uherska a skoro se zdá, že čím starší, tím krásnější a tím si s nimi dali lidé víc práce,“ ukazuje autorka výstavy.

Uprostřed jedné místnosti dokonce vznikl důlek pro cvrnkání kuliček. Ty jsou jedním z nejstarších sportů v historii a k jarním radovánkám neodmyslitelně patří. „Nejsme rozhodně první muzeum, které takhle nabízí možnost zahrát si kuličky. Existuje třeba i kuličkový svaz, který podporuje kuličkové turnaje. Je to sport, který se těší docela velké oblibě,“ dodává Hana Soukupová.

Navíc každý dětský návštěvník, který přijde na velikonoční výstavu, obdrží ke vstupence tři kuličky zdarma, a to dokonce skleněnky.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio