V kovárně vystavují zámky. Jeden používala Ema Destinová, další Ferdinand d´Este

23. listopad 2017

Mít všechno pod zámkem se vyplatilo v každé době. Mechanismy těchto bezpečnostních zařízení se v průběhu let hodně změnily. To ukazuje i jedinečná sbírka kovářské rodiny v Komařicích na Českobudějovicku.

Kovář Jaromír Čížek shromáždil zámky velmi staré i modernější, které pochází z různých míst. „Jeden je například původně z ochozu Černé věže v Budějovicích. Když ho v 50. letech rekonstruovali, dveře z věže shodili a náš soused zámek sebral,“ říká.

Jiný zámek pochází z Itálie a další přivezl do Komařic velitel mise z Afghánistánu. Některé mají zajímavou historii. „Máme tu zámek, který používala Ema Destinová, a potom zámek, který měl v rukou Ferdinand d´Este,“ připomíná Jaromír Čížek.

Příležitostný průvodce Jiří Dvořák upozornil na zámek ze dřeva. „Měl by pocházet z doby středověku, tedy ze 14. nebo 15. století. Je důležité si uvědomit, že tehdy na venkově bylo železo velice vzácné a dokonce i věci, které již dosloužily, se dávaly zpátky kováři a ten se je snažil přepracovat a ještě využít,“ vysvětluje.

Další zámek pochází ze železnice. „Železniční zámek zamykal jednotlivé výhybky, aby se s nimi nedalo volně manipulovat, to bylo velice důležité z hlediska bezpečnosti,“ popisuje Jiří Dvořák.

Bohatou sbírku zámků doplňují ještě další železné předměty, které se kdysi v kovárně vyráběly. Patří mezi ně například žehličky, sekery, kovářské náčiní nebo dveřní panty. Lidé si je mohou přijít prohlédnout kdykoli po domluvě s Jaromírem Čížkem.

Kovář Jaromír Čížek z Komařic sbírá zámky
Kovář Jaromír Čížek z Komařic sbírá zámky
Spustit audio