V Krtelích na Prachaticku objevili procesní korouhev z poloviny 19. století

25. leden 2017

Desetiletí visela v kapličce v Krtelích procesní korouhev z poloviny 19. století. Místní ale netušili, jaký má tento prapor na zdi význam. Obrat přinesla výzva památkářů. Po restaurování dostanou církevní výjevy na textilu samostatnou vitrínu, ale do kaple se budou vracet jen výjimečně.

„Dostali jsme dopis od památkového ústavu z Českých Budějovic, že by bylo vhodné podívat se do místních kaplí, jestli tam nejsou nějaké dosud nezaevidované církevní památky, konkrétně korouhve,“ vzpomíná starosta obce Malovice Václav Pasák.

V kapli v Krtelích pak skutečně na levé stěně našli korouhev, které si tu dosud nikdo příliš nevšímal. „Věděl jsem, že to tady je, ale nevěděl jsem, jakou to má hodnotu,“ říká Jaroslav Holub, který se o kapli stará.

Korouhev však byla značně poničená. „Byla prožraná od molů, třásně úplně chyběly, byly tam poměrně velké díry, ale hlavně obraz Panny Marie byl popraskaný. Dnes to po zásahu paní restaurátorky vypadá jako nové,“ dodává starosta. Záchrana památky stála obec přes sto tisíc korun, 70 procent nákladů pokryl Jihočeský kraj.

„Nechali jsme také udělat od místního truhláře tyčku s křížkem. Pokud bude nějaká sláva v obci, tak bude kaple otevřená a místní i návštěvníci se v ní budou moci na korouhev podívat. Protože je ale v kapli velká vlhkost, dohodli jsme se s místními hasiči, že jinak bude v jejich klubovně,“ doplňuje Václav Pasák.

Hasičárna je v Krtelích v bývalém obchodě. Brzy se tu objeví nová vitrína, ve které bude mít své stálé místo kromě korouhve z poloviny 19. století také hasičský prapor.

autor: Václav Malina
Spustit audio