V Krtelích na Prachaticku vybírali nejen poslance, ale také nejlepší destiláty

21. říjen 2017

Je jednodušší vybrat kandidáty do poslanecké sněmovny nebo nejlepší destilát? Odpověď na tuto otázku hledali v Krtelích na Prachaticku. Ve vsi musí o víkendu kromě sněmovních voleb zajistit také tradiční Slavnosti plodů spojené s ovocnářským jarmarkem.

„Posouvat slavnosti třeba na začátek října by bylo problematické, protože by ještě všechny plody nebyly sklizené a těžko bychom hodnotili nejlepší jablko. A kdybychom to udělali později, zase by se to sešlo s dušičkami. Navíc když jsme objednávali kapely, nebyly ještě volby oficiálně vyhlášené,“ vysvětloval souběh dvou událostí starosta Václav Pasák.

O pořadí v degustačních soutěžích hodnotitelé v pátek debatovali ještě po uzavření volební místnosti. Mezi degustátory destilátů byl Ladislav Buday. „Ochutnal jsem víceméně jen vůní, na jazyk nemůžu, mám tu auto bohužel. Ale nevypadá to špatně, tady málokdy bývá něco špatné,“ chválil.

Kvalitu destilátu je podle něj možné dobře posoudit i bez toho, že ji nechá sklouznout do hrdla. „Samozřejmě nějaká zkušenost tady je, takže já skutečně v první řadě hodnotím čichem. To už se pozná, jestli je tam něco špatného pozadí. Mám vytipované tři favority, které pak porovnám a určím konečné pořadí,“ popsal.

Daleko složitější bylo podle něj rozhodnout, komu dá hlas ve sněmovních volbách. „Ze slivovice mi špatně nebývá, ale z tohohle ano,“ dodal.

Klidnější atmosféru měli o pár metrů dál členové volení komise v obecní knihovně. „Jestli stihneme sobotní jarmark, to záleží na tom, kolik bude voličů. Musíme hlasy spočítat a pak jet s výsledky do Netolic,“ připomněla předsedkyně okrskové komise Hana Šimanová.

Volební místnost v Krtelích zavře stejně jako ostatní v České republice v sobotu ve 14 hodin. Slavnosti plodů se podle pořadatelů pro skalní příznivce ovoce protáhnou až do neděle.

O volebním víkendu mají v Krtelích také Slavnosti plodů s ovocnářským jarmarkem. Kromě nových poslanců tak lidé vybírali i nejlepší destilát
autor: Václav Malina
Spustit audio