V lesích se objevují hřibovité houby. Sbírejte klidně i babky, radí mykoložka

7. říjen 2015

Místy rostou houby doslova jako po dešti, jinde člověk přinese po půldenním hledání sotva na smaženici. A tak vezme často zavděk i obyčejnou babkou. Možná jste ale také slyšeli, že babky bychom sbírat neměli, protože jsou jedovaté. Podle mykoložky Libuše Kotilové je to ale trochu jinak.

Teď po deštích vyrostlo hodně hřibů žlutomasých neboli lidově babek. V médiích se nedávno objevilo varování, že by lidé neměli babky vůbec jíst, protože obsahují toxické látky. Babka je houba, která dovede nasáknout velké množství vody a velmi rychle plesniví. Každou babku je třeba co nejlépe prohlédnout, jestli už není stará a jestli se v hlavičce nerozvíjí nějaká plíseň. Pokud má rourky krásně žluté a houba nevypadá staře, tak ji klidně seberte, ale doma co nejrychleji zpracujte, aby nemohlo dojít k rozvoji těch plísní,“ vysvětluje a radí mykoložka.

Houby podle ní nyní rostou velmi rychle. Hřib doroste z nejmenšího stádia až do dospělosti za tři až pět dní. Lidé mohou v lese najít už první hřibovité houby, ale i kotrče nebo holubinky.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio