V Miroticích teče z kohoutků rezavá voda, nové potrubí bude nejdřív za pět let

23. červen 2017

V Miroticích na Písecku mají lidé problémy s vodou. Z kohoutku teče často voda rezavá, trubky jsou staré. Komplikuje to život podnikatelům v pohostinství, kadeřnici i místním. Bílé prádlo v hnědé vodě vyprat nejde.

„Je pravda, že se to teď zlepšilo, jezdí sem kontrolovat vodu poměrně často, ale bohužel na pití a na koupání to nebylo. Tekla voda zrzavá, špinavá, s pískem,“ vzpomíná Markéta Vařenková.

Problémy mají například v kadeřnictví, kde pracuje pedikérka Eva. „Používám bílé ručníky, takže když tekla hnědá voda, byl to problém. Horší to ale měla kadeřnice, protože zákaznice si na to stěžovaly a nechtěly, aby jim tou hnědou vodou myla vlasy,“ říká.

Podle starostky Martiny Mikšíčkové trápí Mirotické voda už dlouho. „V současné době jsme připojení na římovskou vodovodní síť. Problém je ale v tom, že římovská voda má trochu jiný chemismus, takže rozpouští kaly. Stává se, že voda teče kalná, někdy má až zabarvení černé kávy, tudíž lidé jsou nespokojení a jsou s tím obrovské problémy. Trubky jsou staré, děravé, plné zákalů. Absolutním řešením by byla výměna stávajících vodovodních trubek,“ vysvětlila.

Týden vody 2

Mirotice měly vlastní zdroje pitné vody, a to díky čtyřem vrtům na jižní straně města. Při záplavách však vrty zalila řeka a voda pak byla nekvalitní, nepitná. Vodohospodářská společnost Čevak nejprve vozila do obce vodu v cisternách, nakonec se ale vedení města v roce 2013 rozhodlo pro napojení na římovskou síť.

Teď je však nutná kompletní obnova celého vodovodního řadu, bude se jednat o rozsáhlou a náročnou stavbu. Mirotice připravují projekt a do konce srpna požádají o dotaci. Hotovo by mohlo být do pěti let. Hrubý odhad nákladů činí 60 milionů korun bez daně.

autor: pfr
Spustit audio