V Mydlovarech se objevilo největší bateriové úložiště v České republice

14. únor 2018

Energetická společnost E.ON zahajuje v Mydlovarech na Českobudějovicku zkušební provoz bateriového systému pro ukládání energie. S kapacitou 1,75 megawatthodin je největším zařízením svého druhu v České republice.

V budoucnu bude sloužit také jako takzvané cloudové úložiště solární energie, které budou moci využívat i domácnosti.

„Bude fungovat velice podobně, jako když si dneska ukládáme dokumenty a fotky do cloudů ve vzdálených datových centrech a nemusíme mít doma velké počítačové úložiště. Zákazníkům jsme schopni nabídnout jak tu baterku fyzickou, například do garáže, tak baterku virtuální, to znamená, že si do našich zdrojů elektrickou energii uloží a pak zase vyberou, až ji budou potřebovat,“ vysvětluje generální ředitel společnosti E.ON Martin Záklasník.

Firma do obří baterie investovala 24 milionů korun. Uložiště vypadá jako velký kontejner, který je rozdělený do dvou částí. V první je řídící jednotka, ve druhé vlastní lithiové články.

„Je tady 240 základních článků a ty jsou uloženy do bloků, dohromady to dává kapacitu 1,75 megawatthodin. Uvnitř je slyšet hluk, protože lithiové baterie potřebují určitou provozní teplotu a musíme je ohřívat, nebo ochlazovat, abychom baterii nepoškodili,“ doplňuje manažer strategických projektů E.ON Michal Jurík.

Kapacita baterie je schopná pokrýt spotřebu elektřiny u stovky rodinných domů. Zařízení zatím primárně slouží k ukládání energie, která je vyrobena nad rámec aktuální spotřeby. Uložiště lze ale využít i v krizových situacích, jako je například blackout, při kterém dojde k masivnímu výpadku dodávek elektrické energie v rozvodné síti.

Bateriový systém pro ukládání energie chystá i společnost ČEZ. Letos ho začne stavět v Tušimicích na Chomutovsku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio