V Netolicích prasklo potrubí, voda natekla do sklepení a narušila statiku domů

1. únor 2017

Sto let patří dům na náměstí v Netolicích rodině Heleny Fischerové. Teď mu kvůli prasklému potrubí hrozí zkáza. Majitelka nemůže nic dělat, protože havárie se stala na pozemku města. Manželé Fischerovi se dokonce obávají, aby dům nespadl.

„Prasklo potrubí na třech místech před naším domem. Voda se valila tak, že vymlela sloupy oblouků loubí, protekla do našeho sklepa skrz zeď a naplnila sklep do dvaceti centimetrů výšky. Dům praskl na několika místech,“ popisuje Helena Fischerová.

Teď žije v nejistotě. Má strach, aby jí dům, doslova nespadl na hlavu. „Nevíme, jestli nám třeba nespadne přední stěna na náměstí nebo co bude dál. Pod námi je jeden sklep, a když se dům opravoval, tak manžel přišel na to, že někde v podlaze je pravděpodobně otvor do dalšího sklepa někam směrem do náměstí,“ dodává.

Město objednalo geofyzikální průzkum a počká na jeho výsledky. „Rada schválila firmu, která měla nejnižší nabídku. Průzkum by měli provést zřejmě tento týden,“ říká správce městského majetku Jindřich Vaníček.

Podle posudku statika je třeba co nejrychleji zpevnit podloží a zajistit pilíře, které podpírají podloubí.

autor: Václav Malina
Spustit audio