V Písku se koná unikátní výstava o řece Otavě

30. březen 2012

Prácheňské muzeum v Písku prezentuje ve své galerii historicko-dokumentační výstavu o řece Otavě s názvem Bohatá řeka.

Na výstavě, která zachycuje Otavu ve všech jejích aspektech, uvidíte vory proplouvající Pískem směrem k Vltavě a Praze, mlýny, vzácné perlorodky a řadu dalších exponátů, fotografií, obrazů a dokonce i filmové záběry.

Druhému patru muzea dominuje nově postavený osmimetrový vor, který je přesnou replikou vorů původních. Návštěvníci se seznámí nejen s vorařstvím, ale také s technikou rýžování nebo modelem zlatorudného mlýna.

„Celou expozicí se jako červená nit táhne fotokopie obdivuhodného souboru map povodí Otavy. Mapy z roku 1797 jsou takto pohromadě vystaveny v Písku vůbec poprvé, navíc ve velikosti jedna ku jedné a barevně,“ představuje raritu kurátor výstavy Jan Kouba.

Výstava tak nabízí i výčet umělců, kteří byli s řekou pevně spojeni a jejichž díla by bez Otavy jen těžko vznikla. Nechybí ani typická říční fauna a flóra, geologická situace Pootaví nebo archeologické nálezy z okolí.

Výstava je určená široké i odborné veřejnosti, potěší rodinu s menšími dětmi i středoškolskou třídu. „Neměl by ji minout vodák, rybář, nadšený fotograf ani milovník starých pohlednic, kterých jsme shromáždili nemalé množství,“ dodal za kurátory Jan Kouba.

Podrobnosti o výstavě si můžete poslechnout v Kulturní revue v neděli 1. dubna od 15.30 na frekvencích Českého rozhlasu České Budějovice – 106,4 MHz pro jižní Čechy, 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko a nebo živě na internetu.

autor: Jana Matznerová
Spustit audio