V podzimních krajských volbách se bude o přízeň voličů ucházet nová strana

8. březen 2012

Nové politické hnutí, které se chce postavit v podzimních volbách krajské koalici sociálních a občanských demokratů, představilo svůj program.

Jmenuje se Jihočeši 2012 a podle svého předsedy, starosty z Kovářova na Písecku, Pavla Hrocha, chce hnutí především zprůhlednit zadávání veřejných zakázek a správu veřejného majetku na krajské úrovni. „Naše seskupení je jak pravicové, tak se blíží i středu. Nevyloučíme spolupráci s ČSSD nebo ODS, pokud tam budou slušní lidé,“ uvádí Hroch.

Mezi členy hnutí se nachází celá řada komunálních politiků, z nichž mnozí kdysi hájili barvy ODS či byli nezávislí. Starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský patří u Jihočechů k nesmlouvavým kritikům krajských výběrových řízení na opravu silnic, kde se firmy vybírají losováním.

„Čím více se soutěží, tím méně může investora zakázka stát. A čím více ušetříme, tím více budeme moci udělat jinde. Zužování soutěže formou losování mi přijde jako naprosto neuvěřitelné,“ diví se Větrovský.

Mezi lídry hnutí patří i starosta Strakonic Pavel Vondrys či nyní nezařazený poslanec Michal Doktor. O přesné podobě kandidátky Jihočechů 2012 pro krajské volby má rozhodnout sněm hnutí na přelomu dubna a května.

autor: Filip Černý
Spustit audio