V Protivíně přestěhovali dvacet krokodýlů do nových expozic

25. červen 2015

Stěhování může být životu nebezpečné. Hlavně, když jde o krokodýly. Chovatelé z Protivína museli tento týden přemístit dvacet nevyzpytatelných plazů z farmy ve Chvalšinách na Českokrumlovsku do nových expozic.

Na náročnou akci bylo potřeba šest lidí, v čele se šéfem protivínské krokodýlí zoo Miroslavem Procházkou. „Jako prvního jsme stěhovali krokodýla filipínského, to je kriticky ohrožený druh. Jedná se o samce z páru, který se jako první v Evropě rozmnožil,“ uvedl.

Krokodýl filipínský práci chovatelům neulehčil. Rozbil jedno sklo v teráriu, a tak museli dávat pozor, aby se nepořezali oni ani zvíře.

Už šest let pracuje v krokodýlí zoo Pavel Mácha. I když nestěhoval plazy poprvé, je stále ve střehu. „Je to nevyzpytatelné zvíře, člověk před ním musí mít respekt. A hlavní je vědět, kde jsou únikové východy,“ dodal.

Na všech dvacet krokodýlů čekala v Protivíně prostornější a lepší terária. „Jsou vybavená ochrannými mřížemi pro obsluhu, mají lepší tepelné a světelné podmínky, automatické řízení a napodobují režim ve volné přírodě,“ vysvětlil Miroslav Procházka.

Pro návštěvníci se nová expozice otevře 1. července. K vidění tu budou mimo jiné aligátoři američtí a čínští, krokodýli filipínští a kubánští nebo kajmani brýloví.

Spustit audio