V rybnících na Blatensku chybí už několik let přes metr vody

24. únor 2018

Blatenské rybáře trápí nedostatek vody v rybnících, ale i zimní výkyvy teplot. Ani jedno rybám neprospívá. To vše se potom odráží na jejich kondici a přírůstku.

Na hrázi rybníka můžeme pouhým okem kontrolovat stav hladiny a vidíme, že chybí zhruba metr a půl metr vody. Poslední léta není sněhová pokrývka, takže rybníky na jaře nemohou pochytat vodu při tání,“ říká hlavní zootechnik společnosti Blatenská ryba David Hlaváč.

Problém se týká desítek rybníků, většinou na Strakonicku a Březnicku. Znamená to velké ztráty. „Chybí největší objem vody, kde se tvoří plankton, který ryba přijímá jako potravu, a obilím se tato produkce nedá dohnat. Když voda schází a kraje zarostou, tak s tím máme spojené další náklady, protože porost musíme sekat žací lodí, což by za normálních okolností nebylo,“ vysvětluje jednatel Blatenské ryby David Hlaváč.

Na produkci ryb se určitě odrazí i zimní výkyvy teplot. „Když je teplo, tak se ryba dostává do pohybu, je aktivní a má energetické výdaje. Naopak když se ochladí, je nucena se uložit. Pokud jsou výkyvy dlouhodobé, tak ryba je pořád v pohybu, což k zdravotnímu stavu rozhodně nepřispívá,“ konstatuje zootechnik David Hlaváč.

Blatenští rybáři doufají, že se počasí umoudří. Nezbývá jim než čekat na vydatnější srážky, které zvednou hladiny rybníků alespoň o metr. Pokud se tak nestane, přijde společnost kvůli malým přírůstkům ryb o statisíce korun.

Spustit audio