V Táboře začíná festival Klasici na Střelnici. Jako první vystoupí vokální sextet Skety

22. září 2017

V Táboře v pátek 22. září začne hudební festival Klasici na Střelnici. Sedmý ročník tohoto neformálního cyklu kvalitní hudby, jak zní podtitul festivalu, návštěvníkům přinese koncerty špičkových interpretů.

Chybět mezi nimi nebude například jeden z nejlepších světových hornistů Radek Baborák se svým souborem Orquestrina, klavírní virtuos Ivan Klánský nebo houslisté Václav Hudeček a Jan Mráček.

O zahájení festivalu se v pátek od 18 hodin postará vokální sextet Sekty. „Působí na české scéně poměrně krátkou dobu, ale tvoří ho muzikanti, kteří mají za sebou velké úspěšné projekty. Založili zprvu tuto kapelu pro zábavu, nicméně postupem času se pustili do projektu naplno a dnes je to hlavní součást jejich života. Uspěli na mnoha mezinárodních soutěžích,“ vysvětluje ředitel festivalu Tomáš Hubka.

Hlavní devízou šestičlenného vokálního tělesa Skety je vlastní autorská tvorba. „Mají Petra Wajsara, což je jeden z našich nejlepších skladatelů, který posouvá hranici vokálních těles, jak je známe. Navíc Skety jsou skvělí zpěváci a pouští se do neuvěřitelných rytmických a intonačních variací. Je to naprostá špička v daném oboru,“ dodává Tomáš Hubka.

V programu pátečního koncertu kromě jazzu zazní i klasická hudba. „Uslyšíme výrazný otisk té autorské tvorby, ale máme tam skvělé beatboxery, zpěváky i moderních stylů, takže ten koncert by měl být naprosto rozmanitý, což je vlastně myšlenka celého festivalu,“ zve ředitel.

Sedmý ročník Klasiků na Střelnici letos nabídne celkem pět koncertů. V říjnu se představí Ivan Klánský a Lobkowicz trio a Orquestrina Radka Baboráka, poté ještě Dechové kvinteto PKF a Jan Čenský a Václav Hudeček a Jan Mráček.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio