V Táboře začíná rekonstrukce Křižíkova náměstí. Řidiče čeká řada dopravních uzavírek

4. březen 2013

S dopravními komplikacemi musejí počítat řidiči při průjezdu centrem Tábora. Dnes tam začíná dlouho očekávaná rekonstrukce Křižíkova náměstí. Náklady mají dosáhnout 34 milionů korun. Táborský starosta Jiří Fišer z politického hnutí Tábor 2020 upozorňuje, že dopravní uzavírky potrvají v různých režimech až do poloviny letních prázdnin.

„Já bych tímto poprosil obyvatele o určitou trpělivost a toleranci, protože všichni víme, že je to na takovém velmi kritickém zúženém místě mezi údolím řeky Lužnice a Jordánu. Moc jiných možností nám nezbývá než tam ta omezení nastolit. Když by to šlo udělat jinak, udělali bychom to, ale všichni víme, o co jde,“ řekl Fišer.

Obnova, která potrvá až do konce července letošního roku, by měla po svém dokončení přinést i zklidnění této dopravně kritické části města.

„Přinese změnu v tom, že se spíš snažíme z té křižovatky dopravu odvést, než ji tam přivádět. To znamená, že se to projeví hlavně na přesměrování Palackého ulice, kterou se bude jezdit z dnešního pohledu v protisměru - z křižovatky ostře doprava kolem parčíku před obchodní bankou a pak Palackého ulicí vzhůru. Lidé pak budou moci jezdit buď doprava na Staré město ke Střelnici, nebo doleva kolem divadla a dostanou se na Parkány,“ vysvětlil Fišer.

Projekt počítá s novými povrchy silnice a chodníků, rekonstrukcí inženýrských sítí, na náměstí přibude zeleň, lavičky a také třímetrová socha nazvaná Brána času, která oddělí historické město od nového.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio