V Třeboni začíná Anifilm. Nabídne přes 400 snímků

5. květen 2015

Nejnovější animované filmy z české a světové produkce i připomínku padesátých narozenin legendárního Večerníčku nabídne letošní Anifilm. Tento jediný mezinárodní festival animovaných filmů v republice hostí Třeboň od 5. května.

Programový ředitel Pavel Horáček vyzdvihuje například snímek Prorok. „Je to taková filozofická esej, ale produkovala ho slavná hollywoodská herečka Salma Hayek. Vložila do toho své peníze a kontakty a my jsme rádi, že tu ten film máme, protože je to rarita,“ říká.

Ředitel festivalu Tomáš Rychecký zase upozorňuje na speciální sekci, která je věnovaná aplikované animaci. „Budou tam počítačové hry, reklamy, spoty, výukové filmy. Sami tvůrci ukáží, jak hrají vlastní hry, a pak si s nimi budou moci zahrát i návštěvníci,“ popisuje.

V nesoutěžní sekci festival připomene loňské hity Velká šestka, Jak vycvičit draka 2, Tučňáci z Madagaskaru a Škatuláci. Promítne i filmy nominované na letošní Oscary a na evropskou cenu Cartoon d’Or.

K tradičním programům Anifilmu patří Works in Progress, na kterém se představují teprve připravované projekty. Letos diváci spatří první záběry filmu Jana Švankmajera Hmyz. Ten se odehrává se na pozadí zkoušky ochotnického souboru, který chystá inscenaci Čapkovy hry Ze života hmyzu.

Akci doplní výstavy, divadla a koncerty, například vystoupení českobudějovické kapely Depakine chrono či hudební pocta Petru Skoumalovi v podání pražské skupiny Ufaj.

Anifilm trvá do neděle a celkem promítne přes čtyři sta filmů. Cenu za celoživotní dílo dostane na zahajovacím večeru Vlasta Pospíšilová. Festival proto připomene i její tvorbu.

autoři: pfr , Andrea Poláková
Spustit audio