V Tučapech na Táborsku chtějí vyřešit problém s kamiony

12. květen 2017

Omezit průjezd kamionů obcí chtějí Tučapy na Táborsku. Silnice tu vede kolem základní a mateřské školy. Lidem vadí i to, že těžká nákladní auta poškozují komunikaci a parkují na návsi.

„Podklady těch starých silnici zkrátka nejsou k tomu určené. Když se projdeme po obci, vidíme, jak jsou tady vymačkaná místa na silnici, na nemovitosti stříká voda, znehodnocuje to soukromý i obecní majetek,“ vysvětluje starosta Pavel Novák.

Přes Tučapy vede silnice druhé třídy, která spojuje Bechyni se Soběslaví a Černovicemi. Radnice chce letos rekonstruovat místní náves. Vedení obce se ale obává, že těžké kamiony dvoumilionovou investici brzy znehodnotí.

Snaha omezit tranzitní kamionovou dopravu má mezi obyvateli Tučap podporu. Zastupitelé chtějí vydat obecní vyhlášku, zároveň budou potřebovat souhlas dalších úřadů, mimo jiné i dopravní policie. Ta posoudí, zda je dopravní omezení opodstatněné.

Pokud by problém s dopravou přetrvával, obec je připravena zvolit i určité formy protestu. „Chtěl bych opravdu v radě a případně i zastupitelstvu připravit i nějakou aktivitu ve směru občanské iniciativy, třeba uzavřít demonstrativně tuhle komunikaci, na hodinu tam postavit nějaký dopravní prostředek, aby nikdo neprojel,“ říká starosta.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio