V zoo v Hluboké nad Vltavou se narodila další mláďata čápa černého

Velkou radost mají pracovníci zoo v Hluboké nad Vltavou z narození čtyř mláďat čápů černých. U tamního čapího páru se to za patnáct let stalo teprve podruhé. Ve voliéře, kde čápi nemají přirozené prostředí, se to dlouho nedařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čáp černý

Čáp černý | Foto: Marek Szczepanek | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Chovatelé se snažili čápům ve voliéře trochu pomoci a postavili tam pro ně základ několika hnízd.

„Vybrali si nakonec už v loňském roce hnízdo nad jezírkem nad vodou, kde odchovali své první mládě. Letos už celkem s jistotou hnízdo obsadili, nakladli čtyři vajíčka a ze všech čtyř vajíček se vylíhla mláďata,“ uvedl zástupce ředitele hlubocké zoo Roman Kössl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O narození mláďat čápa černého v zoo v Hluboké nad Vltavou natáčela redaktorka Jitka Cibulová Vokatá

Podle něj se v současnosti čápata svým rodičům moc nepodobají. Mají zatím bílé prachové peří a také zobák není nijak extra dlouhý.

Čápata podle chovatelů ještě nemají úplně vyhráno. Mohlo by jim ublížit deštivé počasí. „Občas přijde v červnu takové období, kdy dlouho prší, a zrovna v té době mláďata v hnízdech hynou často na prochlazení,“ poznamenal Kössl.

Příjemného překvapení se pracovníci zoo nakonec dočkali také u divokých čápů bílých. Ti podle Kössla přilétali vždy v únoru či v březnu, ale letos tomu tak nebylo, a ti, co přiletěli, se zdrželi jen krátce. „Už jsme si mysleli, že letos čápi nebuzdou, že je potkalo něco zlého cestou,“ řekl Kössl.

Na začátku týdne však přece jen jeden pár zůstal a začal hnízdo u loveckého zámku upravovat. „Takže je možné, že tam čápi opět zahnízdí, i když si nemyslím, že to jsou ti naši,“ podotkl Kössl.

Možná že rozhodne fakt, že toto místo je pro čápy snadným zdrojem potravy. V zoologické zahradě se pro ně vždycky něco k snědku najde.

Jitka Cibulová Vokatá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme