Válečné plakáty, které hnaly dobrovolníky do zákopů, představuje Alšova jihočeská galerie

10. červen 2017

Známý americký plakát strýčka Sama nebo dosud nevystavené kresby Františka Kupky z první světové války. Alšova jihočeská galerie představuje v Hluboké nad Vltavou válečné plakáty z let 1914 až1918.

Výstava s názvem Zbraň z barev a papíru nabízí výběr z mimořádných sbírek Vojenského historického archivu v Praze a z Imperial War Musea v Londýně. Kolekci doplňují plakáty od soukromých majitelů.

„Jedná se o opravdu rozměrný soubor takřka tisíce plakátů, což nemá obdoby. Jsou zde plakáty, které v případě, že se objeví v Americe na aukci, představují částky padesát až sto tisíc dolarů. Jsou zde nejslavnější americká díla, například strýček Sam ukazují prstem, i další z britské nebo francouzské strany,“ říká kurátor Adam Hnojil.

Kolekci vévodí dosud nevystavená díla od Františka Kupky, například návrh standarty pro legionářský sbor ve Francii. Českých autorů bylo ale více. „Ten ideologický instrument samozřejmě museli vytvářet profesionálové, proto většina těchto plakátů pocházela od výtvarníků, kteří měli zkušenost s reklamou a ilustracemi do časopisů. Akademická strategie, to znamená vytváření obrazů pro umělecký salon, je poněkud jiná, než když chcete oslovit širokou veřejnost,“ dodává Adam Hnojil.

Expozici doplňují i regionální válečná díla, například plakát 35. plzeňského pluku nebo 91. budějovického regimentu, který vyzývá k nákupu válečného deníku.

Plakáty se staly součástí propagandy a odrážely národní povahu. Podle kurátora Jana Töröka název výstavy Zbraň z barev a papíru velmi výstižně popisuje atmosféru doby. „Když si vezmeme náborové plakáty z Anglie, které dohnaly do zákopů obrovské množství dobrovolníků, nebo plakáty, které vyvolávaly válečné sbírky, z nichž se pak kupovala munice nebo vojenská výstroj, tak si myslím, že to je zbraň hromadné účinnosti,“ připomíná.

Vojenské plakáty si mohou lidé v prostorách Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou prohlédnout do 1. října.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio