Válečný kůň je novým exponátem v Památníku Jana Žižky z Trocnova

7. červenec 2016

Model válečného koně v Památníku Jana Žižky z Trocnova je novinkou stálé expozice. Mnohé návštěvníky překvapil svou velikostí. V kohoutku měří dva metry a na první pohled připomíná pivovarského valacha.

Jak jsem byla ujištěna různými odborníky, takto velcí koně skutečně existovali, protože byli šlechtěni právě pro boj,“ říká kurátorka Helena Stejskalová.

Ta také upozorňuje návštěvníky na to, že kůň byl pro válečníky velice důležitou součástí života. „Válečník ve středověku, to byl muž na koni, to šlo ruku v ruce. Od 8. století až do pozdního středověku v 15. století přetrvává představa, že pravý válečník je ten, který sedí na koni,“ dodává.

Jana Žižku z Trocnova a jeho dobu v památníku dále připomíná celá řada modelů domů, ukázek keramiky, zbraní a také několik filmů.

Během jednoho z prvních prázdninových odpolední sem přišlo mnoho desítek lidí. Mezi turisty byly i rodiny s dětmi. „Výstava byla pěkně připravená i komentovaná, rozhodně jsme se dozvěděli něco nového,“ pochvalovala si jedna z návštěvnic.

Sezona v Památníku Jana Žižky z Trocnova u Borovan končí až v září, a to hned velkou akcí, která navazuje na staré tradice. Uskuteční se tu třetí ročník novodobých Trocnovských slavností.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio