Ve škole v Plavsku budou děti po celý rok cestovat kolem světa

31. srpen 2016

Zatímco si děti užívaly poslední den prázdnin, ve školách vrcholily přípravy na nový školní rok. Plné ruce práce měli učitelé, ředitelé i školníci. Na výzdobě si nechávají záležet hlavně na základních školách, třeba v málotřídce v Plavsku na Jindřichohradecku, kam letos zamíří třicet dětí, z toho šest prvňáčků.

Děti na základní škole v Plavsku hned při vstupu přivítá obří cestovatelský kufr a také postava Willyho Foga. Letošní rok totiž bude věnovaný cestě kolem světa. „Momentálně řešíme slogan, který napíšeme tady na zeď, aby vystihoval tu cestu,“ prozradila ve středu dopoledne ředitelka školy Iveta Marušáková.

Pod nápisem jsou mapy světa a fotografie dětí. „Je tu namalovaná skutečná cesta Willyho Foga, jak ji absolvoval v 19. století. Děti po celý školní rok budou na cestě s ním. Každý má svoji vlastní postavičku, a když splní nějaký úkol, když se jim něco podaří, tak postavička putuje po mapě,“ vysvětlila ředitelka.

Kromě výzdoby školy a tříd musí učitelky v Plavsku připravit například důležité informace pro rodiče. „Chystáme bloček pro rodiče, jsou tam kontakty, informace pro nejbližší dny. Dostanou přihlášky ke stravování, do družiny, na zájmové kroužky a rozvrhy hodin,“ popsala učitelka Martina Podroužková.

S rozvrhy pomáhala v poslední den prázdnin také učitelka Lucie Janotová. „Podle mého pocitu, a myslím, že mohu mluvit i za ostatní, jsme se po těch dvou měsících strašně rádi viděli,“ komentovala.

S úklidem finišuje také školnice Ivana Koubková, která zametá chodník a leští skla. Na nový školní rok jsou tedy v Plavsku připraveni.

autor: hoch
Spustit audio